Lamictal - vaše izkušnje

Za starše, ki imajo otroka z Epilepsijo.

Lamictal - vaše izkušnje

OdgovorNapisal/-a katruša » 28 sep 2006, 12:37

Pozdravljeni!

Po epizodi s Friziumom je moj sin (11 let) sedaj na Lamictalu (monoterapija - 2 x 75 mg dnevno). Pa imamo spet novo zgodbo, ki sicer ni tako huda kot s Friziumom, pa vendar...

Odkar jemlje polno dozo (cca 14 dni) je tako utrujen, da je spet čisto drug otrok... Včasih se zdi čisto odsoten in zmeden, kot, da ne sliši in ne vidi ter kot da ne ve, kje je. Že osnovna opravila (kot npr. obleči majico) so postala hud problem, kar stoji in gleda, ostalo pa sploh... Kot da nič več ne zna... Občasno je tudi precej vrtoglav, zgodilo se je, da je celo zgubil ravnotežje, pa ne samo na kolesu, ampak celo pri hoji na ravnem,po stopnicah pa sploh... Apetita tudi nima nikakršnega, kar je občasno pri njem kar problem, saj ni ravno pri "tamočnih". Zdi se mi, da je shujšal, vsaj hlače in pasovi tako "pravijo".

Skratka nič usodnega, pa vendar - funkcionira kot v zelo zelo počasnem posnetku, pa še to bistveno slabše.
Sicer ne vem, ali je to zgolj posledica jemanja oz. navajanja na nov preparat ali še kaj drugega. Ali gre za popolnoma neustrezen preparat in so to spet njegove odsotnosti, ali je kompletno zadrogiran, ali je to sprememba šole... Skušam razčistiti.
Konec leta imamo sicer spet kontrolo in EEG, ampak razmišljam, da če se tole obdobje prilagoditve ne bo umirilo, iti na posvet že prej.

O Lamictalu in stranskih učinkih sem sicer prebrala po mojem vse, kar sem uspela najti, pa vendar spet sprašujem tudi in zlasti o informacijah iz prve roke:

Ali ima sploh kdo otroka z Lamictalom kot monoterapijo in če, kakšne so vaše izkušnje?

Kako dolgo so se vaši otroci in seveda tudi vi (odrasli) navajali na ta praparat? Ali so takile pojavi izzveneli ali lahko pričakujem, da bo s tem preparatom pač tak? In da gremo spet na novo pot iskanja boljšega preparata zanj.

Pa še nekaj - strašno me ves čas grize radovednost, kako se počuti, ko vzame Lamictal. Kako se počutite vi? Umirjeni, zadrogirani ali kako? Butasto vprašanje po svoje, pa vendar, če tega ne poskušiš, si ne znaš predstavljati. Moj sin pa tega tudi nezna ali včasih tudi noče povedati. Zato upam, da bo kdo odgovoril tudi na tole!

Zaenkrat dovolj in preveč ...

LP
katruša
katruša
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 13 mar 2006, 09:21

OdgovorNapisal/-a mi3 » 29 sep 2006, 14:01

Pozdravljena!

Te čisto razumem, tudi mi smo namreč zamenjali nekaj zdravil in so se dogajale podobne zadeve. Vendar mi imamo sedaj Lamictal in stanje je obcutno boljse oz. napadov ali trenutkov odsotnosti ni več, jemlje sicer tudi se Apilepsin, vendar mislim da je ravno Lamictal pomagal, saj smo Apilepsin dobili takoj ko naj bi ugotovili za absence. Ampak ker niso čisto absence čisto izginile oz. se nehale pojavljati smo ekperimentirali in poskusali uvajati še drugo vzporedno zdravilo. Pri nas se je dogajalo podobno ko smo začeli uvajati Keppro, vendar sem po kaksenm tednu ali dva ko se stanje ni izboljšalo takoj obvestila zdravnico in spet se je začelo ukinjanje tega in uvajanje novega. Zato mislim da je dobro poklicati zdravnika in ga obvestiti o tem ter kar vztrajati, ker če ne pomaga nima smisla vztrajati ampak je bolje poskusiti s kaksnim drugim zdravilom.

Upam, da boste poiskali pravo zdravilo ki bo prekinilo napade - kaksne koli pač že.
Zelim vam veliko zdravja in pozitivne energije.
mi3
mi3
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 11 jan 2006, 15:00

lamictal

OdgovorNapisal/-a barbaronka » 29 sep 2006, 15:56

Nisem sicer prava starostna skupina :), imam namreč 24 let. Pred tremi leti sem iz tegretola prešla na Lamictal 2x50, po enem tednu imela napad, zato mi je povišala na 2x75mg. Od takrat nimam napadov niti stranskih učinkov. Na prehodu pa se spomnim, da je bilo kakšnih 14dni, ko sem imela težave s ''sliko'' in ravnotežjem. Kot bi malce počaneje dojemala. Ampak zdej je vse ok, tko da upam, da se bo tudi pri fantku uredilo. Srečno.
barbaronka
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 06 nov 2005, 19:20

OdgovorNapisal/-a andreja » 29 sep 2006, 19:59

Pozdravljena,
tudi mi smo imeli podobno izkušnjo s Frisiumom in tudi mi smo potem poizkusili z Lamictalom. Žal monoterapija ni bila dovolj. Imel je občasne kratkotrajne absence in glavobole, huda nihanja koncentacije (te težave je imel ob vseh zdravilih, ki smo jih preizkusili in ni jih bilo malo). Terapijo so mu dopolnili z Depakinom (ki je bil pravzaprav prva terapija, vendar v znatno večjih dozah). Ta kombinacija mu ustreza, kar dobro funkcioniramo, edini problem so nihanja koncentracije, ki pa niso tako huda kot prej, malo pa smo se nanje tudi navadili in našli način, da jih obidemo (če kak dan ne zmore vsega, nadoknadimo v naslednjih dneh; namesto pet računov iste vrste reši pač samo enega ali dva). Upam, da čimprej boste našli "ta pravo" :idea: . Lep vikend vsem, Andreja
andreja
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 14 jun 2006, 10:56

lamictal

OdgovorNapisal/-a Jery » 27 okt 2006, 14:07

Med drugimi zdravili smo poskusili z Lamictalom - tudi ta se ni vredu obnesel - hčerka je ob polnem odmerku postala nemirna, putrujena, vendar ni mogla zaspat, ponoči se je pogosto zbujala,ogosto je tožila da ima bolečine v trebuščku, driska, prehlad, bruhanje - vse to najprej nisem povezala z zdravilom, ko pa je to stanje trajalo že 3 tedne in sem prebrala navodila, sem videla da ima poloviso od stranskih učinkov.

Aja pa še to -zopet napadi in to vedno več - hzato smo po posvetu z nevrologinjo zdravilo zniževali in ukinili.
Jery
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 11 nov 2005, 15:27
Kraj: Maribor


Vrni se na Za starše

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron