predvidenje napada

Za boljše življenje z Epilepsijo

predvidenje napada

OdgovorNapisal/-a Letii » 05 dec 2011, 22:16

Pozdravljeni!
Sem stara 15 let in pred tednom dni sem prvič dobila epileptični napad. Pred napadom sem že redno obiskovala nevrologa zaradi migrene, ter težav z glavo, kadar si umivam lase. Mami pravi, da ko pridem izpod tuša, se obnašam, kot da bi bila »zadeta«. Imela sem že veliko raziskav in vse so bile v mejah normale. Pred tednom dni pa naj bi prvič dobila epileptični napad. Vem le to, da sem se zbudila v bolnišnici. Naslednji dan sem imela ponovno slikanje EEG ter med slikanjem ponovno dobila močnejši napad, tako imenovani grand mal. Naslednji dan pa mi je sestra vzela kri in ponovno sem dobila napad. Za nobenega od teh napadov pa se ne spomnim. Skrbi me, da bi imela takšen hud napad v šoli, ali kje v mestu. Zanima pa me tudi ali se napad da predvideti? Lep pozdrav in hvala za odgovor!
Letii
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 04 dec 2011, 14:59

Re: predvidenje napada

OdgovorNapisal/-a drsinkovec » 14 dec 2011, 00:24

Živjo.

Iz svojih izkušenj ti lahko povem, da grand mal napada nikoli nisem mogel napovedati, ker sem ga vedno dožive v spanju. Glede manjših napadov (absenc) pa lahko povem, da jih vedno prej začutim in točno vem da se pripravlja. Večkrat mi tudi uspe, da ga, s tem ko mislim na druge stvari, prekinem.
Poleg zdravila ti je lahko v veliko pomoč za zmanjšanje napadov:
- nič alkohola ali opojnih substanc
- dovolj REDNEGA spanja

Lp
drsinkovec
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 11 okt 2011, 23:26

Re: predvidenje napada

OdgovorNapisal/-a ljubljancan » 15 dec 2011, 23:59

Žal res težko napovedati. Če pa zase ugotoviš, kaj ti ga povzroča, pri tem bolj paziš.
Lahko da je zaradi tuširanja, ja, glej recimo: "Hot water epilepsy (HWE) is a form of hyperthermia induced reflex epilepsy, reported most frequently from South India(1) though occasional cases have been reported from other parts of the world. The trigerring stimulus is a bath or shower in hot water."
http://indianpediatrics.net/sep2002/sep-879-880.htm

Probaj z bolj mrzlo vodo ali pa se npr. po vsakem tuširanju ulezi.

Drugače pa žal 100% se ne da napovedati, lahko se zgodi tudi v mestu. Dokler se napadi ponavljajo moraš paziti pri kakšnih potencialno nevarnih aktivnostih (ala plezanje, tudi pri plavanju je koristno, če te kdo opazuje...).

S sodobnimi zdravili pa se v veliko primerih da tudi preprečiti napade.
ljubljancan
 
Prispevkov: 100
Pridružen: 03 okt 2008, 11:22

Re: predvidenje napada

OdgovorNapisal/-a korošc » 18 dec 2011, 11:36

@ljubljancan

zanimivo ... to sem že sam pri sebi ugotovil da če grem pod tuš in imam preveč ''vročo'' vodo da mi srce začne močno razbijat in se začnem tresti ko pa imam mlačno ali hladno vodo je pa vse ql
korošc
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 27 jun 2010, 13:29

Re: predvidenje napada

OdgovorNapisal/-a ljubljancan » 18 dec 2011, 19:47

Hot water epilepsy najde veliko zadetkov, tako da je očitno tuširanje z vročo vodo res možen sprožilec.

Še malo pobrskal, našel denimo Yalcin, 2006 (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1525505006000898).

Ja, pravijo, da je najbolj učinkovita preventiva res nižja temperatura vode. Potencialni sprožilec je lahko tudi zlivanje vode čez glavo. Zadnji nasvet pa je še "5–10 mg of oral clobazam (v SLO je to Frisium) 1–2 hours before a bath"

P.s. Gokcil et al., 2010 pravijo, da je res nižanje temperature najboljše; šele nato terapija. Povprečna "sprožilna" temperatura pa nekaj čez 40 stopinj celzija
(http://journals.lww.com/theneurologist/Abstract/2010/03000/Hot_Water_Epilepsy__Seizure_Type,_Water.6.aspx)
ljubljancan
 
Prispevkov: 100
Pridružen: 03 okt 2008, 11:22

Re: predvidenje napada

OdgovorNapisal/-a pikica85 » 03 jul 2012, 23:03

Letii, jaz ga nisem nikoli predvidela...jaz sem se kar zrušila :) Sem pa zelo trmasta in vsakič ko sem začutila kaj čudnega (žal, ti ne znam razloži kaj) sem si govorila da valda ne bo napad in...sem se zbudila v postelji s plavicami in zgriznjenim jezikom čez nekaj ur. Jaz ti lahko samo par stvari priporočam: ne hodi tik ob cesti, ne močno strmeti v stvari, ne gledat preveč utripajoče stvari, spančkaj kar se da redno, ne se preveč obremenjevat, če se čudno počutiš se usedi (če ne drugam pa na stopnice kakšne hiše)..ne glede kakšno vrsto epilepsije so ti zaznali, se ti splača se tega držat. Mislim da nisem še nikoli padla skupaj zaradi lučk ali nenaspanosti pa vendar...rajši preprečim, nikoli se ne ve.

Pa nujno obvesti vse tvoje bližnje prijatelje o tem (ne dramatiziraj, samo pripravi jih da se ne ustrašijo), in ne hodit nikamor brez da bi koga obvestila..jaz pri 27ih še vedno dvakrat na dan poročam mami kje se nahajam :lol:

Glede tuša pa prvič slišim za kaj takega, lepo ste me poučili :) jaz vem da ko zaprem tuš me prime nek čuden filing, ne vem zakaj ker nimam strahu pred majhnimi prostori, ampak vseeno poskusim čimprej opravit in it ven. Ravno zaradi tega si lase perem večinoma kar v umivalniku.

Letii glede na to, da si nova v tem in imaš 15 let, če kaj rabiš, sem tukaj - piši pod ZS.
To je moja zgodba: http://www.epilepsija.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=2220

LP
pikica85
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 21 okt 2010, 15:52


Vrni se na Diskusija o Epilepsiji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron