Ali kdo jemlje Rivotril ali Frisium kot dolgotrajno terapijo

Za klepet in svetovanje na splošno

Ali kdo jemlje Rivotril ali Frisium kot dolgotrajno terapijo

OdgovorNapisal/-a mavrica » 08 dec 2007, 17:06

Mene pa zanima, če kdo od vas jemlje clobazam-Frisium ali clonazepam-Rivotril oz. Klonopin dlje časa, ne le zgolj občasno, torej še več mesecev ali celo let. Kakšen je efekt?
Namreč ker se pri jemanju teh zdravil zelo hitro razvije odvisnost ter hkrati tudi popusti njihov učinek, bi res rada slišala izkušnjo koga, ki jemlje ta zdravila dlje časa, še zlasti, če z napadi morda ni nič bolje.
mavrica
 
Prispevkov: 36
Pridružen: 02 maj 2006, 21:51
Kraj: ljubljana

Re: Ali kdo jemlje Rivotril ali Frisium kot dolgotrajno tera

OdgovorNapisal/-a alenj » 09 apr 2011, 13:42

Pozdravljena!

Epilepsijo imam 30 let. Poleg Karboxa in Keppre sem imel Frisium, katerega sem po navodilih nemških spec. ukinil. Frisium sem jemal cca. 19 let in danes gledano je bil samo "v napoto" drugi terapiji. Ukinjanje oz. odvajanje je bilo kar naporno. Imel sem občutek potenja, po levi roki od zapestja do pazduho me je mravljinčilo in seveda ob vsakem nadaljnem ukinjanju sem imel napade. Odpeljan sem bil na nevr. v Lj. in po nekaj dneh spet doma. To je trajalo dobro leto dni. Res je da sem imel max. dozo Frisiuma 60 mg. Danes, ko sem brez Frisiuma je veliko boljše. Imam Karbox 3000 mg in Keppro 3000 mg. Od Oktobra lani nisem bil hospitaliziran zaradi epi napadov. Trkam na les :lol:
Upam, da sem z odgovorom kakorkoli pomagal.

Lep dan še naprej,

Alen :D
alenj
 
Prispevkov: 39
Pridružen: 11 dec 2009, 16:00
Kraj: Domžale

Re: Ali kdo jemlje Rivotril ali Frisium kot dolgotrajno tera

OdgovorNapisal/-a mavrica » 09 apr 2011, 18:09

V principu nič novega. Žalostno je le, da nevrologi na take zadeve ne opozarjajo, nasprotno, bolnike pustijo na zdravilih leta in leta.
Značilno za benzodiazepine je, da potem, ko učinek popusti, pride do rebound efekta, poslabša se stanje, zaradi katerega je bilo zdravilo pravzaprav uvedeno. Da ne govorim o težavah pri ukinjanju zdravil, sploh, če je postopek prehiter.
mavrica
 
Prispevkov: 36
Pridružen: 02 maj 2006, 21:51
Kraj: ljubljana

Re: Ali kdo jemlje Rivotril ali Frisium kot dolgotrajno tera

OdgovorNapisal/-a Nada » 14 apr 2011, 20:32

Jemljem Lirico in Tegretol ker pa je bilo stanje slabo mi je nevrolog dodal še Frisium kot dodatno zdravilo, ker sem imela predvsem ob menstruaciji veliko težav z napadi ali skoraj napadi. S tem mislim ko ti telo že čisto otrdi in si že pri tem da se ti bo razvil grand mal napad pa se vse na srečo umiri. Po tem ti samo neznansko utripa srce in utrujen si.No in za to podporo mi je dal nevrolog Frisium. Vzamem največ 10 mg eno tabletko ali pa samo polovičko. In to imam za nekakšno uteho. Ali je zelo narobe če vzamem to polovičko vsak dan? Nevro mi je rekel da to je skoraj kot nič ampak jaz vseeno mislim, da nekaj pa že mora biti na tisti polovički.
Nada
 
Prispevkov: 58
Pridružen: 06 nov 2005, 15:28
Kraj: Kranj

Re: Ali kdo jemlje Rivotril ali Frisium kot dolgotrajno tera

OdgovorNapisal/-a mavrica » 14 apr 2011, 22:39

Frizium in benzodiazepini nasploh so zdravila, namenjena kratkotrajnemu jemanju. Nevrolog je namenu zdravila ustrezno predpisal Frizium, ker je poleg tega tudi hitro delujoče zdravilo in na učinek ni treba čakati dolgo časa. Torej če ga jemlješ kot premostitveno zdravilo, t.j. ob menstruaciji, je to čisto OK. Lahko se ga jemlje kot premostitev tudi ob menjavi zdravil. NIKAKOR pa ne bi smel biti predpisan za dolgotrajno terapijo, žal pa se to vse prepogosto dogaja.

So pa primeri otrok-za odrasle ne vem, ki so razvili odvisnost ob jemanju zdravila parkrat na mesec-npr. stesolid (ki je apaurin in torej benzo).

Pred časom sem dala link na enega mojih poštov o benzodiazepinih. To je ODLIČNA spletna stran, ki bi si jo lahko prebral tudi kakšen nevrolog. Načeloma lahko tudi napišem nekaj v smislu povzetka, če imaš (ali kdo drug) težave z angleščino.

http://www.benzo.org.uk/manual/contents.htm
mavrica
 
Prispevkov: 36
Pridružen: 02 maj 2006, 21:51
Kraj: ljubljana

Re: Ali kdo jemlje Rivotril ali Frisium kot dolgotrajno tera

OdgovorNapisal/-a Zdenka » 15 apr 2011, 21:59

Hay! Ja glede na to,da kolikor je epileptikov toliko je vrst in vzrokov za napade.Sama imam te težave že 38let.Dobro,da nisem tip človeka,ki se preda ampak sem to sprejela kot del mene.V tem času zdravljenja so mi zamenjali že več kot 15 vrst zdravil.Tudi FRISIUM sem že imela RIVOTRIL pa še vedno imam.Določene so imele zame preveč slabih stranskih učinkov tiste,ki pa so mi odgovarjale pa je bilo potrebno iti v tujino nabavit in za zdravstvo je že bilo preveč ali pa za specialista,da se prav razumemo.Meni RIVOTRIL ne deluje kot slabo zdravilo,da bi bila odvisna,ker imam samo 3X0,5mg.Bolj neodgovorno od specialista se mi zdi,da mi brez večjega razloga in brez razlage določenemu zdravilu poveča dozo iz 1500mg na 3000mg.Pa še pove ne,če bo slabše zmanjšajte ali pa pridite se bomo pogovorili.?Ko sem enkrat omenila,da sem hitro utrujena je rekel,da je kriv RIVOTRIL in ga zmanjšal,druge pa na dvojno dozo,če pa ne bo bolje bomo dali pa antidepresive.Pa saj se trudimo živeti z vnosom čimmanj zdravil pa nas po drugi strani zastrupljajo?Torej v 38letih zdravljenja se mi ne zdi prav,da bi rekli se navadiš,si prehitro odvisen od zdravil.Glede tega smo potem vsi odvisniki in neke vrste poizkusni zajčki.PAZIMO NA ZDRAVJE IN SI POMAGAJMO. Lep pozdrav in brez zamere za dolgo sporočilo.Pač tako poteka zdravljenje nekaterih izmed nas. :roll:
Zdenka
 
Prispevkov: 36
Pridružen: 27 feb 2011, 20:17
Kraj: DOBREPOLJE


Vrni se na Na splošno

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron