prepoved vozniškega dovoljenja

Za klepet in svetovanje na splošno

prepoved vozniškega dovoljenja

OdgovorNapisal/-a lukas » 01 mar 2011, 16:31

pozdravljeni!
jaz imam 1 vprašanje jaz sem imel po desetih letih napad zdaj se mi je pa 19.1.2011 ponovil.
iz sluzbe so poklicali prvo pomoč katera me je peljala v KC iz KC-ja na nevrološko kliniko.tam so me imeli na opazovanju 4 ure. potem sem dobil obvestilo zdravniku kjer piše da imam prepoved vožnje za 2 leti. zdaj me pa zanima kdo to javi upravni enoti. in na kasksni podlagi mi lahko dajo prepoved prerden mi sploh naredijo preizkave na nevrologa pa moram čakat 4 mesece.
za vse informacije se vnaprej zahvaljujem.
lukas
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 01 mar 2011, 15:32

Re: prepoved vozniškega dovoljenja

OdgovorNapisal/-a EPI-STIL » 02 mar 2011, 12:33

Prepoved? Jaz bi raje rekel priporočilo in ti iz srca priporočam da vsaj dokler se ne posvetiš z osebnim nevrologom opustiš vožnjo. Kateri zdravnik ti je napisal prepoved - tvoj nevrolog ali kdo drug in ali je napisano kod prepoved ali priporočilo. Saj ti lahko voziš tudi brez vozniške, če si dovolj trmast. Vendar srčno upam, da se tudi dam zaveš možnih posledic v primeru napada med vožnjo. Namreč moja znanka je imela med vožnjo prvi napad in zapeljala v obcestni jarek, nihče ji ni striktno prepovedal, sama je opustila vožnjo iz varnostnih razlogov in ni vozila vse dokler ni bila brez napadov in brez zdravil eno leto. Sedaj normalno vozi ( ves čas pa je imela veljavno vozniško pri sebi.
Tako da mislim, če se boš vljudno pogovoril z zdravnikom ti nihče ne bo javil na upravno enoto.
EPI-STIL
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 11 mar 2009, 12:18
Kraj: SLOVENIJA

Re: prepoved vozniškega dovoljenja

OdgovorNapisal/-a lukas » 02 mar 2011, 16:28

ja zadeva je takšna jaz sem dobil obvestilo zdravniku kjer piše, od nevrologa Gal Granda propoved vožnje 2 let. nazadnje sem pa imel napad pred 10 leti kjer me je imela nevrologinja dr. Rener nisem pa imel nobenih terapij ali kaksnih tablet. zdaj sem pa dobil zdravila lamictal. tako da nič več ne vem kaj pa kako nisem pa imel se eeg-ja imal sem pa ct kjer pa piše da je z glavo vse ok.
lukas
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 01 mar 2011, 15:32

Re: prepoved vozniškega dovoljenja

OdgovorNapisal/-a iratej1 » 10 apr 2011, 16:09

Živjo!

Glede vožnje je tako. Če povzročiš prometno nesrečo in te odpeljejo v bolnico, morajo zdravniki sporočiti policiji, da si epileptik. Policija pa ukrepa po zakonu, saj vsi epileptiki ne bi smeli voziti dve leti po zadnjem napadu, to je v zakonu. Zdravnik je samo tisti, ki te je dolžan opozoriti, da ne smeš voziti.
Tudi jaz sem imela 11 let epi. napade, pa sem vozila avto, vendar moji napadi niso bili tako hudi in sem jih minuto prej začutila, kdaj ga bom imela. Zavedam pa se, da sem mogoče s tem ogrožala sebe in druge v prometu, vendar zaradi službe ni bilo druge možnosti.
Zdaj pa še dobra novica!! Ravno včeraj sem se pogovarjala s policajem, ki mi je potrdil, da bo z mesecem JUNIJEM začel veljati zakon, kjer ne bo več omejitev za epileptike glede vožnje, tako kot sedaj, samo vsak bo razsodil sam, ali je varno, da vozi in s tem ne ogroža varnost sebe in drugih.
Dokazano je, da epileptiki povzročijo še najmanj prometnih nesreč.
Lep pozdrav, Ivana
iratej1
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 30 mar 2011, 19:57

Re: prepoved vozniškega dovoljenja

OdgovorNapisal/-a dliga » 11 apr 2011, 13:40

Spoštovani,

nov zakon in pravilnik o voznikih, ki bo začel veljati JULIJA letos, predvideva da bodo pod določenimi pogoji lahko vozili motorna vozila B kategorije tudi ljudje z epilepsijo, ki 2 LETI NIMAJO NAPADOV z ali brez zdravil. Nikakor pa se ne bo mogla oseba z epilepsijo sama odločati o sposobnostih za vožnjo.

Lep pozdrav

Društvo Liga proti epilepsiji Slovenije
dliga
Site Admin
 
Prispevkov: 106
Pridružen: 14 jul 2005, 00:42

Re: prepoved vozniškega dovoljenja

OdgovorNapisal/-a lameh » 11 apr 2011, 19:47

Lep pozdrav komentatorem novega zakona o vožnji motornih vozil ljudi z epilepsijo.
Da ne bomo ugibali koliko nam nov zakon in znjim pravilnik prinaša spremembe v korist oseb z epilepsijo. Ali in koliko je to res, si preberite v samem pravilniku, ki že velja od 1. aprila (kakšno naključje) uporabljati pa se prične 1. julija.

Kopirano:
vir:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:A--jUyWxnm4J:www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/javna_razprava_2011/pravilnik_vozniki/Pravilnik_vozniki_JR_060411_01.pdf+novi+zakon+o+vozniki+z+epilepsijo&cd=3&hl=sl&ct=clnk&gl=si&source=www.google.si

6. NEVROLOŠKE BOLEZNI
A)
EPILEPSIJA
Splošno: Epileptični napadi ali druge nenadne motnje zavesti pomenijo resno nevarnost za vse udeležence v cestnem prometu, če se pojavijo pri vozniku, ki vozi vozilo na motorni pogon.
Voznik z epilepsijo ne izpolnjuje pogojev za neomejeno vozniško dovoljenje.
Voznik, ki je kadarkoli imel epilepsijo ali epileptični napad ne glede na vzrok ni zmožen za prevoz potnikov.
Uporabljeni izrazi:
- Neizzvan epileptični napad je opredeljen kot napad z neprepoznanim vzročnim dejavnikom.
- Izzvan epileptični napad je opredeljen kot napad s prepoznavnim vzročnim dejavnikom, ki se mu je mogoče izogniti.
- Epilepsija je opredeljena kot pojav dveh ali več epileptičnih napadov v obdobju petih let.
- Epileptolog je specialist nevrolog ali psihiater, ki vsaj enkrat tedensko opravlja ambulanto izključno namenjeno osebam z epilepsijo ter ima na tem področju vsaj pet let delovnih izkušenj.
1. Pogoji za voznike iz prve in druge skupine:
Vozniku,, ki ima prvi oziroma edini epileptični napad v življenju ali izgubo zavesti, se za določen čas prepove vožnja. Izvid specialista nevrologa vsebuje obdobje prepovedi vožnje in zahtevo po pridobitvi mnenja o nadaljnji zmožnosti za vožnjo s strani epileptologa, ki ugotovi specifičen epileptičen sindrom voznika oziroma vrsto napada, oceni verjetnost tveganja za nadaljnje napade ter poda mnenje o zmožnosti voznika za varno vožnjo. O zmožnosti voznika za vožnjo motornega vozila presodi specialist medicine dela prometa in športa na podlagi mnenja epileptologa iz prejšnjega odstavka.
2. Vozniku prve skupine se lahko izda ali podaljša zdravniško spričevalo, če izpolnjuje naslednje pogoje:- Prvi ali en neizzvan napad: Voznik,, ki je imel prvi ali en neizzvan epileptični napad, se lahko oceni glede zmožnosti za vožnjo po preteku šestih mesecev brez napada.
- Izzvan epileptični napad: Voznik, ki je imel epileptični napad, izzvan s prepoznavnim sprožilnim dejavnikom, kateremu se da izogniti in ki se verjetno ne bo ponovil v vozilu, se lahko oceni glede zmožnosti za vožnjo po preteku šestih mesecev brez napada.
- Epilepsija: Voznika z dokazano epilepsijo se lahko oceni glede zmožnosti za vožnjo, če je s terapijo ali brez nje brez napada vsaj dve leti. Pogostnost pregledov za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za voznika z epilepsijo, ki imajo protiepileptično terapijo in nimajo napadov, individualno
--------------------------------------------------------------------------------
Page 13
določi epileptolog.
Najdaljše časovno obdobje, za katerega se lahko izda vozniško dovoljenje vozniku z epilepsijo, ki nima napadov, redno jemlje predpisano terapijo in hodi na redne kontrolne preglede k nevrologu, je pet let. - Voznika, pri katerem se je epileptolog odločil za zaključek zdravljenja, ker ni več imel napadov in ji je bila ukinjena protiepileptična terapija ter ne potrebuje več kontrolnih pregledov, je zmožen za vožnjo pod enakimi pogoji, kot veljajo za voznike brez epilepsije.
Za voznika po operativnem zdravljenju epilepsije veljajo isti pogoji kot za voznika z epilepsijo.
- Sprememba ali ukinitev protiepileptične terapije:
Voznika, pri katerem se je epileptolog odločil zaspremembo ali ukinitev protiepileptične terapije se lahko oceni glede zmožnosti za vožnjo šest mesecev po spremembi ali ukinitvi terapije. Če se v času spremembe ali ukinitve terapije pojavi napad, se voznika lahko oceni glede zmožnosti za vožnjo šest mesecev po tem, ko je ponovno začel jemati protiepileptično terapijo, ki je bila pred tem učinkovita.
- Napadi, ki se pojavljajo izključno med spanjem:
Voznik, ki ima napade izključno med spanjem, se lahko oceni glede zmožnosti za vožnjo, če vzorec napadov ostane nespremenjen vsaj tri leta. Če se vzorec napadov spremeni in se napadi pojavijo med budnostjo, se voznika lahko oceni glede zmožnosti zavožnjo, če je s terapijo ali brez nje brez napada vsaj dve leti.
- Napadi, ki ne vplivajo na stanje zavesti ali sposobnost ukrepanja:
Voznik, ki ima izključno napade za katere je izrecno dokazano, da ne vplivajo na stanje zavesti in ne povzročajo nobenih funkcionalnih nezmožnosti, se lahko oceni glede zmožnosti za vožnjo, če vzorec napadov ostane nespremenjen vsaj dve leti. Če se pojavijo kakršni koli drugačni napadi, se oceni glede zmožnosti za vožnjo, če je s terapijo ali brez nje brez napada vsaj dve leti.
- Drugi primeri izgube zavesti:
Voznika, pri katerem je prišlo do izgube zavesti iz drugih razlogov, se lahko oceni glede zmožnosti za vožnjo šest mesecev po zadnji izgubi zavesti oziroma šele, ko je dokončno diagnostično obdelan. Zmožnost za vožnjo je odvisna od tveganja za ponovitve izgube zavesti med vožnjo. O zmožnosti presodi specialist medicine dela prometa in športa na podlagi mnenja specialista ustrezne specialnosti.
3. Vozniku druge skupine se lahko izda ali podaljša zdravniško spričevalo, v naslednjih primerih:
- če je imel v otroštvu izključno napade, za katere je izrecno dokazano, da so potekali brez izgube zavestiin niso povzročali nobenih funkcionalnih nezmožnosti oziroma je imel generalizirane napade z absencami, lahko prevaža tovor, če je že vsaj deset let brez terapije in brez napadov in nima specifičnih patoloških sprememb (nima epileptoformne aktivnosti) v EEG in če je zmožnost za vožnjo ugotovil specialist medicine dela, prometa in športa pooblaščenega izvajalca zdravstvene dejavnosti na podlagimnenja epileptologa; - če je imel izgube zavesti iz drugih razlogov in je diagnostično obdelan, lahko prevaža tovor, če jezmožnost za vožnjo ugotovil specialist medicine dela, prometa in športa pooblaščenega izvajalca zdravstvene dejavnosti na podlagi mnenja specialista, ki voznika zdravi;
- če ima strukturne možganske poškodbe, pri kateri je nevarnost za napade povečana, lahko prevaža tovor, če je zmožnost za vožnjo ugotovil specialist medicine dela, prometa in športa pooblaščenega izvajalca zdravstvene dejavnosti na podlagi mnenja epileptologa pod pogojem, da je tveganje za pojav epileptičnih napadov 2 % ali manj na leto;
- če ima motnje, ki lahko pomenijo povečano tveganje za epileptične napade in napade z motnjami zavesti, četudi se napadi še niso pojavili (npr. okvare arterij in ven ali možganske krvavitve), lahko prevaža tovor, če je zmožnost za vožnjo ugotovil specialist medicine dela, prometa in športa pooblaščenega izvajalca zdravstvene dejavnosti na podlagi mnenja specialista, ki ga zdravi in je tveganje za pojav napadov ocenjeno na 2 % ali manj na leto.
Konec navedbe.

Tokrat se bom raje ugriznil za jezik.

Lep pozdrav, Dragiša
lameh
 
Prispevkov: 105
Pridružen: 04 nov 2005, 00:48
Kraj: Celje

Re: prepoved vozniškega dovoljenja

OdgovorNapisal/-a iratej1 » 12 apr 2011, 15:05

Pozdravljeni!

Glede zakona o vožnji sem se jaz malce "zafrknila". Očitno me je moj prijatelj, ki je policaj malce potegnil za nos, ali pa mi hotel vliti malo upanja, ker sem tudi jaz bila epileptik in tudi jaz ne smem voziti. Sicer sem sedaj na bolniški, skrbi pa me, kaj bo, ko bo bolniške konec.
Sicer pa sem optimist, pa upam da se bo že nekak uredilo ko bom morala v službo, ker sem odvisna od OA.
Lep sončen pozdrav
iratej1
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 30 mar 2011, 19:57


Vrni se na Na splošno

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron