Lep pozdrav vsem na forumu.
Ne dolgo tega sem tu gor zapisal naslednje vprašanje:
"Malo me "firbec", malo pa neznanje pa me zanima čemu jemati valproate v nosečnosti, na kaj naj bi to pozitivno vplivalo."
Iz istih razlogov sem praskal po internetu in zasledil "dokaj" zanimivo spletno stran.
http://marela.uni-mb.si/skzp/Interno/ps ... atorji.doc
En stavek mi je še posebej pritegnil mojo pozornost;
"Tako kot vsi stabilizatorji tudi valproat zdravi in preprečuje depresivne epizode manj uspešno kot manične."
Moje razmišljanje:
Če so "Valproati" le stabilizatori razpoloženja, mar nebi bilo bolj učinkovito "ta zdravila" zamenjati z (recimo) dobrim prijateljem ali nežnim - razumevajočim partnerjem.
Pa se vrnimo strokovni razlagi.
Krateko vsebino sem skopiral, ostalo si pozorno preberite sami.
Jaz sem ob tem dobil odgovore na številna vprašanja, ki so se mi v zadnjih 20 let zastavila.
Citat;
Valproat deluje tudi na hematopoetični sistem in pri nekaterih bolnikih povzroča trombocitopenijo oziroma disfunkcijo trombocitov.
Zelo redki idiosinkratični stranski učinki so odpoved jeter, pankreatitis, agranulocitoza in teratogeni učinki.
Nosečnice naj se z valproatom zdravijo le v primeru, ko bi bila potencialna korist večja od tveganja za fetus. Novorojenčki nekaterih nosečnic, ki so valproat jemale v prvem trimestru nosečnosti, so imeli prirojene anomalije nevronske cevi (spina bifida, anencefalija). Če nosečnice zaradi grozečega relapsa bipolarne motnje morajo prejemati valproat, naj se zdravijo tudi s folatom, ki zmanjša verjetnost anomalij ploda
Stranski učinki
Bolniki valproat večinoma dobro prenašajo, saj povzroča manj stranskih učinkov kot litij, antipsihotiki in drugi antiepileptiki. V prvih tednih zdravljenja najpogosteje opazujemo gastrointestinalne motnje z neješčnostjo, slabostjo, bruhanjem in drisko, ki ob zmanjšanju odmerka oziroma ob enakih odmerkih kasneje spontano izzvenijo.
Občasno se pojavljajo tudi motnje v delovanju centralnega živčnega sistema: sedacija, tremor, ataksija in dizartrija.
Pri nekaterih bolnikih opazujemo od odmerka neodvisno naraščanje telesne teže, pri drugih pa prehodno izpadanje las.
Občasno opazujemo povišane vrednosti jetrnih transaminaz. Na začetku zdravljenja vsak mesec kontroliramo funkcijo jeter in smo pozorni na morebitne simptome jetrnih obolenj: neješčnost, zlatenica in slabost. Kasneje jetrne teste opravimo na pol leta. Zaradi možne hepatotoksičnosti je pri bolnikih z resnimi obolenji jeter zdravljenje kontraindicirano.
Pa še nekaj vprašanj se mi samo po sebi postavljajo; ali naredijo naši zdravniki vse te priporočlene preizkave, preden nam predpišejo določena zdravila, oz. koliko natančno spremljajo naša stanja po uvedbi terapije.
Kako pogosto nam delajo jetrne teste - koliko beremo, bi morali na vsakih pol leta!!??
Naj bo za to jutro dovolj.
Lep pozdrav vsem.