ZAMENJAVA TARAPIJE

Za starše, ki imajo otroka z Epilepsijo.

ZAMENJAVA TARAPIJE

OdgovorNapisal/-a ciril.zadnikar » 16 jun 2011, 22:34

POZDRAVLJENI!PRI NAS SMO ZOPET PRED ODLOČITVIJO DA MENJAMO TERAPIJO .SEDAJ IMAMO TOPAMAX 2X15MG IN BI MENJALI ZA LAMICTAL.NAPADOV NIMAMO AMPAK KAR SE TICE KONCENTRACIJE,SPOMINA GOVORA....JE PA GROZNO..ZATO BI RADA VPRASALA KAKSNJE IMASTE IZKUŠNJE Z LAMICTALOM KAJTI BI RADA VEDELA IZ PRVE ROKE PREDEN GREMO NA TO POT ,KAJTI PRED DNEVI KO SMO IMELI NEVROLOGA IN SVA TOŽILA O PROBLEMU KI GA IMAMO PO TOPAMAXSU IN JO SPRAŠEVALA KAKO BO KAJ Z LAMICTALOM NAMA NI KAJ DOSTI POVEDALA KER SE JI JE MUDILO NA SESTANEK......ZATO PROSIM ZA KAKSNO INFORMACIJO KAKO JE .....LP Mojca
ciril.zadnikar
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 02 feb 2008, 14:10

Re: ZAMENJAVA TARAPIJE

OdgovorNapisal/-a ebi » 17 jun 2011, 08:29

Pozdravljena,

navedenih zdravil (še) nisem imel, rad bi povedal le to, nevrolog si mora vzeti čas za pacienta, ne pa "odvihrati" na sestanek. Poiščita drugega nevrologa, ki bo imel več posluha za pacienta.

lp
ebi
 
Prispevkov: 148
Pridružen: 23 maj 2011, 12:20

Re: ZAMENJAVA TARAPIJE

OdgovorNapisal/-a ljubljancan » 17 jun 2011, 12:33

Jemljem Lamictal 2x50 mg/dan.
Delam v "intelektualnem" poklicu, pa nimam nobenih stranskih učinkov (ne fizičnih, ne intelektualnih, ne "psihičnih"). Tako da v mojem primeru super.

V povprečju pa: na hitro pogledal znanstveno literaturo (glejte spodaj, žal v angleščini). Topiramate je splošno znan kot zdravilo, ki lahko zelo zelo vpliva na točno te stvari, ki jih imate napisane vi. Spodnji opis tako rekoč šolski primer.
Lamotrigine pa ravno nasprotno. Splošno znan kot zdravilo z malo učinki na intelektualne sposobnosti.

Na podlagi spodnjega: Lamictal bo skoraj gotovo izboljšal marsikaj od navedenega. Kako bo z napadi, pa žal ne more prav natančno napovedati nihče. Jaz bi na vašem mestu: izvedel menjavo, potem pa kak mesec, dva, malo bolj pazil na otroka (če bo kak napad).

"Compared with baseline, the topiramate group had selective, statistically significant declines on measures of attention and word fluency at acute doses, whereas the other two AED groups had no performance changes"
"Patients on TPM scored significantly worse in phonematic verbal fluency, memory spans, and working memory"

Lamotrigine was not associated with any adverse cognitive effects in a double-blind, placebo-controlled crossover study of 81 patients with refractory partial seizures [18]. The same study reported a 30% reduction of seizure frequency in lamotrigine-treated patients and a significant increase on a subjective measure of happiness when lamotrigine was compared with the placebo. Fewer adverse cognitive events have been clearly demonstrated in multiple studies comparing lamotrigine with other widely prescribed AEDs. Meador et al. [19] observed better performance on 48% of 40 neuropsychological measures in healthy subjects treated with lamotrigine compared with carbamazepine-treated subjects in a double-blind, randomized, crossover study. Lamotrigine-treated patients scored better on measures of attention, memory, affective symptoms, and a number of quality-of-life measures. Other studies have demonstrated better cognitive performance for lamotrigine as compared with carbamazepine, diazepam, phenytoin, and valproate [20, 21 and 22]. Studies with epileptic populations reveal better tolerability of lamotrigine than of carbamazepine and phenytoin [23, 24. Brodie MJ, Overstall PW, Giorgi L, for the UK Lamotrigine Elderly Study Group. Multicentre, double-blind, randomized comparison between lamotrigine and carbamazepine in elderly patients with newly diagnosed epilepsy. Epilepsy Res. 37;1999:81–724 and 25]. Lamotrigine-treated patients also tend to score higher on subjective reports on the quality-of-life measures [18, 23 and 26]. Lamotrigine therapy has been shown effective for treatment of bipolar disorder in nonepileptic populations and some evidence also indicates its efficacy in relieving affective symptoms in epileptic patients [27, 28, 29 and 30].


Topiramate has been associated with impaired concentration, poorer performance on verbal tests, dizziness, and emotional lability in healthy and epileptic subjects [43, 44, 45 and 46]. In a study of healthy volunteers comparing cognitive effects of topiramate, lamotrigine and gabapentin, significantly worse performance for topiramate was found on tests of attention and word fluency, with the other two drugs eliciting no noticeable cognitive changes [44]. In a study of 36 partial and generalized epilepsy patients using topiramate as add-on treatment [47], impairments were seen on tests of word fluency, list learning, and verbal IQ, with no significant effects on measures of intellect, spatial memory, and list and story recall. Another add-on study reported declines in verbal fluency, attention, processing speed, and working memory in topiramate-treated patients [48]. Two larger studies comparing topiramate and valproate as add-on treatment to carbamazepine report similar, albeit less profound, effects. Aldenkamp et al. [49] found short-term verbal memory to be only one of the 17 cognitive variables affected significantly more in the topiramate group than in the valproate group. Meador et al. [50] observed significantly greater impairment of topiramate- than valproate-treated patients on tasks of verbal fluency and graphomotor coding. In both studies, topiramate was slightly less well tolerated than valproate. Cognitive side effects of topiramate are increased by faster titration, higher dosages, and polytherapy. Further, a subset of patients are at greater risk for adverse cognitive side effects even if topiramate is titrated slowly to modest dose in monotherapy.
ljubljancan
 
Prispevkov: 100
Pridružen: 03 okt 2008, 11:22

Re: ZAMENJAVA TARAPIJE

OdgovorNapisal/-a ciril.zadnikar » 20 jun 2011, 21:11

HVALA ZA INFORMACIJE!ME PA ZANIMA ŠE TO KAKŠEN IMASTE KAJ APETIT...PREJ SMO IMELI APILEPSIN KAPLJICE IN JE NORO JEDLA SEDAJ PO TOPAMAXSU SE JE UMIRILO DA NISMO DOBILI VELIKO GOR.DANES SMO PA ZAŠTARTALI Z UVAJANJEM LAMICTALA.UPAM DA JE ODLOČITEV PRAVILNA GLEDE NA TEŽAVE KI JIH IMAMO ZDAJ.LP Mojca
ciril.zadnikar
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 02 feb 2008, 14:10

Re: ZAMENJAVA TARAPIJE

OdgovorNapisal/-a korošc » 21 jun 2011, 17:16

ciril.zadnikar je napisal/-a:HVALA ZA INFORMACIJE!ME PA ZANIMA ŠE TO KAKŠEN IMASTE KAJ APETIT...PREJ SMO IMELI APILEPSIN KAPLJICE IN JE NORO JEDLA SEDAJ PO TOPAMAXSU SE JE UMIRILO DA NISMO DOBILI VELIKO GOR.DANES SMO PA ZAŠTARTALI Z UVAJANJEM LAMICTALA.UPAM DA JE ODLOČITEV PRAVILNA GLEDE NA TEŽAVE KI JIH IMAMO ZDAJ.LP Mojca

LP

jaz sam jem topamax in lamictal 2x na dan
pa da na kratko ... topamax je pri meni povzročil sr... shujšal za 25 kil :evil:
apetit imam kot nevem kaj vendar so moji kilogrami pribiti na isti meji in nikakor ne gredo gor heh
stranski učinek je pač ta da se nekateri zredijo nekateri pač shujšajo
korošc
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 27 jun 2010, 13:29

Re: ZAMENJAVA TARAPIJE

OdgovorNapisal/-a ljubljancan » 22 jun 2011, 06:01

Topamax v ZDA celo nekateri predpisujejo za hujšanje (oz. iz Wikipedie: za omejevanje povečanja teže, zaradi drugih zdravil), tako da očitno so ga dali tudi zato. Izguba teže zato povsem možna
Debata o tem že:
http://www.epilepsija.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=2202&p=4165&hilit=topamax#p4165

Lamictal: kolikor sem na hitro pogledal (recimo http://www.neurology.org/content/54/4/973.short ali tudi http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1399-5618.2006.00308.x/abstract) precej jasni rezultati, da ne vpliva na telesno težo.
Biton et al., 2003 pravijo tako eksplicitno tudi za najstnike: "weight remained stable in adolescents treated with lamotrigine"

Osebna izkušnja Lamictal: po začetku jemanja me je par tednov bolel hrbet. Zdaj ne čutim nobenih stranskih učinkov.

Disclaimer: nisem ne zdravnik ne farmacevt. Za svoje poste ne dobivam plačila od nikogar :D
ljubljancan
 
Prispevkov: 100
Pridružen: 03 okt 2008, 11:22

Re: ZAMENJAVA TARAPIJE

OdgovorNapisal/-a korošc » 22 jun 2011, 18:44

ljubljancan je napisal/-a:Topamax v ZDA celo nekateri predpisujejo za hujšanje (oz. iz Wikipedie: za omejevanje povečanja teže, zaradi drugih zdravil), tako da očitno so ga dali tudi zato. Izguba teže zato povsem možna
Debata o tem že:
http://www.epilepsija.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=2202&p=4165&hilit=topamax#p4165

Lamictal: kolikor sem na hitro pogledal (recimo http://www.neurology.org/content/54/4/973.short ali tudi http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1399-5618.2006.00308.x/abstract) precej jasni rezultati, da ne vpliva na telesno težo.
Biton et al., 2003 pravijo tako eksplicitno tudi za najstnike: "weight remained stable in adolescents treated with lamotrigine"

Osebna izkušnja Lamictal: po začetku jemanja me je par tednov bolel hrbet. Zdaj ne čutim nobenih stranskih učinkov.

Disclaimer: nisem ne zdravnik ne farmacevt. Za svoje poste ne dobivam plačila od nikogar :D

no lej pač kombinacija lamictal 150mg in topamax 50mg 2x na dan prinesejo še kr vlko stranskih učinkov - ampak da ne boste v skrbeh kakor na kermu :) da naštejem enih par super kombinacij ki se dogajajo pri meni najbolj pogosto
nespečnost - spanje po 1uri zvečer
pomanjkanje ali povečanje apetita - pride dan ko mi ni za jest ali dan ko je hladilnik izpraznjen v enmu dnevu
izguba teže - shujšal za 20 25 kilogramov zdaj pa so se kilogrami ustavili in se ne morm zredit lahko delam in jem kar me je volja pa sem še vedno ''šlank'' :)
dekoncentracija in izguba spomina - prida kakšen dan ko se ne spomneš za 1 teden nazaj kje si bil in kaj si delal ter se ne moreš skoncentrirati sploh če si v večji družbi ko govori več folka

in to je pa tudi vse :D

v glavne ... nikoli ni dolgčas če imaš epilepsijo tako da je še kar živahno tako da jemljem vsak dan z novo žlico oz sprejmem vsak nov dan kot izziv - nimam več napadov vendar še vseen jem zdravila - ampak nikoli neveš kaj te čaka zato se pač odpoveš določenim stvarem in pa sprejmeš nove stvari, nove izzive :)
korošc
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 27 jun 2010, 13:29

Re: ZAMENJAVA TARAPIJE

OdgovorNapisal/-a Jure » 01 jul 2011, 12:55

korošc je napisal/-a:
ljubljancan je napisal/-a:Topamax v ZDA celo nekateri predpisujejo za hujšanje (oz. iz Wikipedie: za omejevanje povečanja teže, zaradi drugih zdravil), tako da očitno so ga dali tudi zato. Izguba teže zato povsem možna
Debata o tem že:
http://www.epilepsija.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=2202&p=4165&hilit=topamax#p4165

Lamictal: kolikor sem na hitro pogledal (recimo http://www.neurology.org/content/54/4/973.short ali tudi http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1399-5618.2006.00308.x/abstract) precej jasni rezultati, da ne vpliva na telesno težo.
Biton et al., 2003 pravijo tako eksplicitno tudi za najstnike: "weight remained stable in adolescents treated with lamotrigine"

Osebna izkušnja Lamictal: po začetku jemanja me je par tednov bolel hrbet. Zdaj ne čutim nobenih stranskih učinkov.

Disclaimer: nisem ne zdravnik ne farmacevt. Za svoje poste ne dobivam plačila od nikogar :D

no lej pač kombinacija lamictal 150mg in topamax 50mg 2x na dan prinesejo še kr vlko stranskih učinkov - ampak da ne boste v skrbeh kakor na kermu :) da naštejem enih par super kombinacij ki se dogajajo pri meni najbolj pogosto
nespečnost - spanje po 1uri zvečer
pomanjkanje ali povečanje apetita - pride dan ko mi ni za jest ali dan ko je hladilnik izpraznjen v enmu dnevu
izguba teže - shujšal za 20 25 kilogramov zdaj pa so se kilogrami ustavili in se ne morm zredit lahko delam in jem kar me je volja pa sem še vedno ''šlank'' :)
dekoncentracija in izguba spomina - prida kakšen dan ko se ne spomneš za 1 teden nazaj kje si bil in kaj si delal ter se ne moreš skoncentrirati sploh če si v večji družbi ko govori več folka

in to je pa tudi vse :D

v glavne ... nikoli ni dolgčas če imaš epilepsijo tako da je še kar živahno tako da jemljem vsak dan z novo žlico oz sprejmem vsak nov dan kot izziv - nimam več napadov vendar še vseen jem zdravila - ampak nikoli neveš kaj te čaka zato se pač odpoveš določenim stvarem in pa sprejmeš nove stvari, nove izzive :)


Tudi jaz nimam napadov in mi je nevrolog predlagal ukinitev terapije ki naj bi jo začela izvajati nekje meseca decembra. Sedaj imam keproo 500mg. Ali naj ostanem pri tem in je ziher, po drugi strani si pa mislim: "nevrolog že ve v kaj se spušča". Če bom zavrnil ukinjanje tablet bo nekako izgledalo kot da mu ne zaupam... Vsaj jaz tako mislim... Kakšno mnenje imate vi?
Jure
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 27 okt 2009, 09:08
Kraj: Novo mesto

Re: ZAMENJAVA TARAPIJE

OdgovorNapisal/-a korošc » 02 jul 2011, 09:53

Jure je napisal/-a:
korošc je napisal/-a:
ljubljancan je napisal/-a:Topamax v ZDA celo nekateri predpisujejo za hujšanje (oz. iz Wikipedie: za omejevanje povečanja teže, zaradi drugih zdravil), tako da očitno so ga dali tudi zato. Izguba teže zato povsem možna
Debata o tem že:
http://www.epilepsija.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=2202&p=4165&hilit=topamax#p4165

Lamictal: kolikor sem na hitro pogledal (recimo http://www.neurology.org/content/54/4/973.short ali tudi http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1399-5618.2006.00308.x/abstract) precej jasni rezultati, da ne vpliva na telesno težo.
Biton et al., 2003 pravijo tako eksplicitno tudi za najstnike: "weight remained stable in adolescents treated with lamotrigine"

Osebna izkušnja Lamictal: po začetku jemanja me je par tednov bolel hrbet. Zdaj ne čutim nobenih stranskih učinkov.

Disclaimer: nisem ne zdravnik ne farmacevt. Za svoje poste ne dobivam plačila od nikogar :D

no lej pač kombinacija lamictal 150mg in topamax 50mg 2x na dan prinesejo še kr vlko stranskih učinkov - ampak da ne boste v skrbeh kakor na kermu :) da naštejem enih par super kombinacij ki se dogajajo pri meni najbolj pogosto
nespečnost - spanje po 1uri zvečer
pomanjkanje ali povečanje apetita - pride dan ko mi ni za jest ali dan ko je hladilnik izpraznjen v enmu dnevu
izguba teže - shujšal za 20 25 kilogramov zdaj pa so se kilogrami ustavili in se ne morm zredit lahko delam in jem kar me je volja pa sem še vedno ''šlank'' :)
dekoncentracija in izguba spomina - prida kakšen dan ko se ne spomneš za 1 teden nazaj kje si bil in kaj si delal ter se ne moreš skoncentrirati sploh če si v večji družbi ko govori več folka

in to je pa tudi vse :D

v glavne ... nikoli ni dolgčas če imaš epilepsijo tako da je še kar živahno tako da jemljem vsak dan z novo žlico oz sprejmem vsak nov dan kot izziv - nimam več napadov vendar še vseen jem zdravila - ampak nikoli neveš kaj te čaka zato se pač odpoveš določenim stvarem in pa sprejmeš nove stvari, nove izzive :)


Tudi jaz nimam napadov in mi je nevrolog predlagal ukinitev terapije ki naj bi jo začela izvajati nekje meseca decembra. Sedaj imam keproo 500mg. Ali naj ostanem pri tem in je ziher, po drugi strani si pa mislim: "nevrolog že ve v kaj se spušča". Če bom zavrnil ukinjanje tablet bo nekako izgledalo kot da mu ne zaupam... Vsaj jaz tako mislim... Kakšno mnenje imate vi?

js imam naslednji mesec pregled pri nevrologu tako da držimo pesti da mi bo končno po štirih letih začel zniževati tablete in da bom lahko šel delati izpit za avto ... aja pa še to je kdo izmed vas epileptikov se v času epilepsije šel tetovirat in če se je šel kako se je počutil ... ker namreč tetovatorji zahtevajo potrdilo od doktorja samega potrdilo in potem spet če doktor odobri dovoljenje :?
korošc
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 27 jun 2010, 13:29

Re: ZAMENJAVA TARAPIJE

OdgovorNapisal/-a ljubljancan » 04 jul 2011, 20:30

@Jure: glede ukinitve sem pa celo jaz brez idej :(
Isto se sprašujem tudi sam....
ljubljancan
 
Prispevkov: 100
Pridružen: 03 okt 2008, 11:22

Re: ZAMENJAVA TARAPIJE

OdgovorNapisal/-a ciril.zadnikar » 01 avg 2011, 21:27

NO PA SE ZOPET OGLAŠAMO DA POVEMO ,DA SMO ŽE NA POL POTI Z ZAMENJAVO ZDRAVILA...PUNCA SE SPREMINJA -GOVORI,SPOMINJA SE KAJ SMO DELALI ,KJE SMO BILI SKRATKA GREMO NA BOLJE...EDINO SEDAJ KO UVAJAMO LAMICTAL IMAMO MALO TEŽAVE Z SPANCEM...LP MOJCA
ciril.zadnikar
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 02 feb 2008, 14:10

Re: ZAMENJAVA TARAPIJE

OdgovorNapisal/-a korošc » 02 avg 2011, 14:39

ljubljancan je napisal/-a:Topamax v ZDA celo nekateri predpisujejo za hujšanje (oz. iz Wikipedie: za omejevanje povečanja teže, zaradi drugih zdravil), tako da očitno so ga dali tudi zato. Izguba teže zato povsem možna
Debata o tem že:
http://www.epilepsija.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=2202&p=4165&hilit=topamax#p4165

Lamictal: kolikor sem na hitro pogledal (recimo http://www.neurology.org/content/54/4/973.short ali tudi http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1399-5618.2006.00308.x/abstract) precej jasni rezultati, da ne vpliva na telesno težo.
Biton et al., 2003 pravijo tako eksplicitno tudi za najstnike: "weight remained stable in adolescents treated with lamotrigine"

Osebna izkušnja Lamictal: po začetku jemanja me je par tednov bolel hrbet. Zdaj ne čutim nobenih stranskih učinkov.

Disclaimer: nisem ne zdravnik ne farmacevt. Za svoje poste ne dobivam plačila od nikogar :D


180cm in 80kg in bi mi to predpisali za hujšanje?
korošc
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 27 jun 2010, 13:29

Re: ZAMENJAVA TARAPIJE

OdgovorNapisal/-a stravs23 » 18 dec 2011, 15:32

PRI NAS IMAMO PA Z KEPPRO TAKE TEŽAVE,SPOMIN NA PSU,KONCENTRACIJA,VEDENJSKE TEŽAVE,NEMIR,AGRESIJA IN ŠE IN ŠE BI LAHKO NAŠTEVALA.V JANUARJU NAJ BI SPREMENILI TERAPIJO,ŽE ZDAJ ME JE STRAH,KAJ BO,LP,GRETA!
stravs23
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 15 jul 2010, 13:20
Kraj: SP.IDRIJA


Vrni se na Za starše

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron