Napisal/-a Sonce 1,2,3 » 07 mar 2018, 22:07
Pozdravljeni!
5 in pol letni hčerki so pred dvema mesecema postavili diagnozo lokalizirana(fokalna, parcialna) epilepsija s kompleksnimi žariščnimi napadi. Njeni napadi so izgledali tako, da je s prestrašenim obrazom prišla do mene, oči je imela solzne in rdeče vendar ni jokala, včasih je vlekla lica skupaj in nekajkrat pogoltnila slino, roke in nasploh telo je imela malo trše, v rahlem krču (ne vedno). To je trajalo največ 20 sekund. Potem o tem dogodku ni želela govoriti. Najprej sploh nisem pomislila na epileptične napade, mislila sem, da jo je nečesa strah in o tem noče govoriti. Po pogovoru z osebno zdravnico in opazovanju, je hčerka dobila napotnico za nevrološki pregled na Pediatrični kliniki. Tam so ji opravili EEG, ki je pokazal na neobičajne krivulje v možganski skorji. Skratka, že drugi dan je dobila terapijo z zdravilom Depakine (300 mg/ml). Po desetih dneh jemanja se je med napadom prvič tudi polulala. Nekateri napadi so bili tudi daljši (tja do 40 s). Po kontrolnem EEGju in 4tedenskem jemanju Depakine se je nevrologinja odločila, da zamenjamo Depakine s Keppro. Trenutno zdravilo še uvajamo (drugi teden jemanja), napadov še ni manj, se pa pogosteje polula (skoraj pri vsakem drugem napadu, ima pa od 1 do 2 napada na dan).
Trenutno ima 3 vprašanja:
- Ali je komu zdravilo Keppra pomagalo? Po kolikšnem času jemanja je bilo zdravilo uspešno?
- S čim mešate zdravilo, če je kot peroralna raztopina? Jaz ji ga dam kar v vodo vendar se hčerka zelo pritožuje nad okusom.
Že vnaprej hvala za kakršen koli odgovor.
MamA