Stran 1 od 1

DEPAKIN CRONO 500MG

OdgovorObjavljeno: 23 mar 2008, 13:28
Napisal/-a epix
A ga kdo še jemle, kakšne mate izkušnje. Jst sem se po teh tabletah zredil , uničil želodec, enkurc pomagajo, so pa edine ko neki pomagajo , mam pa diagnozo grand mal brez posebnega razloga, pa mam ful probleme , pa še na psiho mi udarja...

OdgovorObjavljeno: 23 mar 2008, 14:35
Napisal/-a katja1986
ja jat tudi mam depakine crono 500 mg. mam fotosensibilno epilepsijo tudi noben ne ve zakaj pride do napada. sicer sem jih mela v sednih letih le tri, vendar sedaj ugotavljam da je vse povezano z živci, čeprav nevrologinja noče kaj slišat.

jaz hujšam ampak se enostavno redim ali pa sem na isti teži, zelo velikokrat mi je slabo sem brez energije, samo zamenjat tablet pa ne upam, ker sem samo vesela da nimam napada.

OdgovorObjavljeno: 24 mar 2008, 21:10
Napisal/-a epix
Ja jst jemelem po dve na dan.

OdgovorObjavljeno: 24 mar 2008, 21:37
Napisal/-a katja1986
jaz mam samo enkrat na dan, zvečer po trenutno še 450mg čez kakšen mesec pa na 500mg.

OdgovorObjavljeno: 26 mar 2008, 23:36
Napisal/-a mavrica
Depakote, depakine, Apilepsin, to so vse podobne tablete, ki vsebujejo sodium valproat. Sodium valproat je znan po tem, da porablja karnitin, ki je beljakovina, ključna za presnovo maščob.
Karnitin je potreben za prenos dolgoverižnih maščobnih kislin (v obliki prostega karnitina oz.t.i. »free carnitine«) v mitohondrij, kjer se te pretvorijo v energijo (ATP). Maščoba sama namreč ne more predreti membrane mitohondrija in pri tem je karnitin ključen. Vsaka molekula maščobe lahko preide skozi membrano mitohondrija tako, da se veže z molekulo karnitina.
Če je v telesu premalo karnitina, je tudi to lahko vzrok za to, da se počutimo brez energije.
Kdor je dlje časa na teh zdravilih, bi mu zdravnik morda lahko predpisal preverbo nivoja karnitina. Ne vem sicer, kako je s tem pri odraslih. Pri otrocih te teste pošiljajo v London, slaba stran tega pa je, da traja tam nekje dva meseca, da se dobi rezultate.
Sicer rezultati iz krvi niso ravno najbolj reprezentativni (najbolj je zanesljiv test z biopsijo mišice, kar pa se dela res samo pri sumu na presnovno motnjo). Obstaja pa formula, s katero se rezultat, recimo, optimizira in se vidi, ali ga je v telesu premalo.
Viri karnitina so drugače predvsem rdeče meso in mlečni izdelki, jajca, od zelenjave avokado. Lahko se ga tudi kupi kot prehranski dodatek, vendar je priporočljivo zelo postopno uvajanje.
Morda je pa to lahko vzrok za nekatere stranske učinke teh tablet.
Samo v razmislek.

OdgovorObjavljeno: 29 mar 2008, 22:19
Napisal/-a katja1986
hvala mavrica za odgovor.

tablet ne upam menjat, bom najprej se probala mal začet več gibat, potem bomo pa vidli. :P

OdgovorObjavljeno: 09 sep 2008, 12:57
Napisal/-a nikki
Sama jih prejemam, že lep čas in na srečo kakšnih stranskih učinkov ni bilo, mogoče z začetka, kakšna zaspanost.
Jemljem pa 1250mg zvečer. Pred tem pa sem jemala 1500mg (torej tri tabletke zvečer, sedaj dva in pol.)

OdgovorObjavljeno: 10 apr 2010, 20:16
Napisal/-a Jure
katja1986 je napisal/-a:jaz mam samo enkrat na dan, zvečer po trenutno še 450mg čez kakšen mesec pa na 500mg.


jaz imam DEPAKINE KRONO 300mg... Glede tegam, da pridobite (beri pridobimo) pa tol)

ne zaradi tablet, ampak zaradi tega, ker se verjetno ne ukvarjate s športom, ne hodite po žurkah, več ste doma, več jeste...

tako mi je rekla moja nevrologinja...:D

lp,
Jure!

Re: DEPAKIN CRONO 500MG

OdgovorObjavljeno: 14 jun 2010, 13:14
Napisal/-a Jure
epix je napisal/-a:A ga kdo še jemle, kakšne mate izkušnje. Jst sem se po teh tabletah zredil , uničil želodec, enkurc pomagajo, so pa edine ko neki pomagajo , mam pa diagnozo grand mal brez posebnega razloga, pa mam ful probleme , pa še na psiho mi udarja...


zdravo! to ali pomagajo ali ne so stvari za zdravnike... Če ni napadov, potem naj bi učinkovale... Imam tudi jaz diagnozo grand mal, tablete chrono 300mg jemljem pa verjetno zato, ker so mi jih "morali" prdpisati, ker sem doživel zakrat drugi napad, sicer je pa to simbolični odmerek. Imam pa kolega, ki ima tudi take napade (ne vem če so te vrste), pa so mu tableti pomagali (niso te vrste), ampak so tudi antiepileptični, pa tudi njegova zdravnica mu je zmanjšala dozo. Sicer se mi pa zelo zelo čudno zdi, da mi je nevrologinja osebno rekla, da se nisem zredil zaradi tablet, ampak to povezuje kot vzrok inoaktivnosti, bi žurke, ne hodim ven, ne kadim...
Stvari je težko dorečt, me pa zanima mnenje kako ljudje z epilepsijo gledate na ostale ljudi ( kako vas/nas jemljejo) kot ljudi?

Zahvaljujem se za vsak odgovor

Lep dan,
Jure!