Napisal/-a Axa » 02 jan 2008, 20:24
1.) s katerim zdravilom ste uporabniki Phenobarbitona nadomestili "Vi"
Phenobarbiton sem jemala kot otrok, ker pa sem bila od njega nenehno zaspana, smo ga zamenjali s Primidonom. S tem je bilo vse okej, je pa res, da Primidon ni več kaj prida razširjeno zdravilo.
2.) kakšne so vaše izkušnje z nadomestnim zdravilom
Takrat odlične. Ampak Primidon je danes razmeroma "eksotično" zdravilo - ne vem, ali ga npr. sploh jemlje kdo z našega foruma.
3.) ali je kdo (slučajno) dobil kakšno uradno razlago - ZAKAJ SE
(Phenobarbiton) NE UVAŽA VEČ.
O tem, kot si rekel, lahko samo ugibam.
Sem pa opazila naslednje: na našemu sorodnih tujih forumih skorajda nisem opazila, da bi kdo jemal Phenobarbiton. Predvidevam, da je zdravilo ob številnih novih, morda na večji populaciji učinkovitejših in z redkejšim pojavljanjem neželenih učinkov - preprosto "zastarelo". Morda podobno kot tudi Frizium predpisujejo le še zelo redko.
In še nekaj je: Phenobarbiton spada v skupino barbituratov. To pa so zdravila, ki jih - sploh če je na voljo kaj drugega - ni pametno jemati na "dolge proge". Dolgotrajno jemanje namreč pogosto povzroči kronično utrujenost, splošno nekoordinacijo, težave z vidom, vrtoglavico, upočasnjene reflekse, impotenco/frigidnost, menstrualne težave, težave z dihanjem.
Barbiturati povzročajo odvisnost, večina sodobnih antiepileptikov pa ne: Odvisnost od barbituratov je namreč pri redni uporabi menda kar pogosta. Sama sem takrat doživela zoprno "odtegnitveno krizo": omedlevala sem, čutila sem slabost in bruhala, tresla sem se in bilo me je strah, spala tako rekoč nisem več.
Ugibam, da zdravila ne uvažajo več, ker obstaja veliko boljših in z manj neželenimi učinki, in zato, ker ga predpisujejo zelo redko.
No, sicer pa ti bo na to vprašanje res lahko najlažje odgovoril kdo iz Lige.