Skrajšani delovni čas

Za boljše življenje z Epilepsijo

Skrajšani delovni čas

OdgovorNapisal/-a Nada » 04 sep 2007, 14:31

Bila sem pri nevrologu, ki pa je predlagal, da bi delala po 4 ure. Ker se stanje res nič ne izboljša in tudi z raznoraznimi terapijami ni bilo posebnega učinka.
Ko pa sem šla k svoji splošni zdravnici pa nad tem ni pokazala nobene prave volje ker lahko ostanem brez službe. Čeprav imam službo za nedoločen čas patudi invalidska komisija ponavadi ne upošteva mnenja od specialista . Tako mi je rekla zdravnica. Kaj pa potem upostevajo na komisiji, čigavo mnenje?Pa še iz Gorenjskega konca sem, kjer je najbolj stroga IK.
Kako pa kaj drugi ali vsi delate polni delovni čas? Ali ima kdo kakšne izkušnje ali nasvete kako in kaj storiti v tem primeru.Res pa je da jaz težko zdržim delati polni delovni čas saj moraš biti povsem zbran in pazljiv jaz pa po dveh operacijah verjetno nisem več toliko sposobna kot nekdo ki ima še čisto celo glavo.
Nada
 
Prispevkov: 58
Pridružen: 06 nov 2005, 15:28
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a romanna » 13 sep 2007, 21:14

Nada, jaz sem po operaciji kavernoma začela delati po peetih mesecih bolniške. Nato sem začela dobivati epileptične napade (s tem, da sem se od operacije dalje ves čas zdravila še za epilepsijo, ker sem v trenutku ko me je zadela možganska kap imela tudi epi napad). Potem se mi je bolniška 2-3 mesece vlekla po 4 ure in so mi na ZZZS komisiji predlagali IK. Vse izvide je moja zdravnica poslala na IK, ko sem prišla tam, sem jim morala na kratko povedati potek kapi (oz. opisati dogodek). Dali so mi jasno vedeti, da so temeljito pregledali moje izvide. Ko sem dobila domov odločbo je na njej pisalo 4 leta za 4 ure. Povdariti želim, da nimam nobenih zvez na ZPIZ-u, da je odločba temeljila na izvidih (glede na to, da danes vsi tako radi povdarjajo, da če nimaš zvez ne dobiš nič), dejstvo pa je, to so mi povedali že na KC-ju, da kdo me je dal tako hitro v službo po tako težki operaciji, da bi morala biti na polni bolniški najmanj leto pa pol do dve leti, mene so pa poslali v službo po petih mesecih. Moram povedati, da tudi sedaj ko delam, neštetokrat komaj čakam , da minejo te 4 ure, ker so delavni pogoji (16 nas je v pisarni) zelo težki, delo pa zahteva zbranost, koncentracijo in natančnost. Me je kar strah kako bo, ko bom začela delati po 8 ur. Ti pa povem, da je nadomestilo, katastrofalno nizko, tako da dejansko preživiš iz meseca v mesec. Kar se pa tiče komentarja tvoje zdravnice me pa preseneča, saj vendar ve kaj si dala skoz in če bi bila neka zdravnica bi morala svojemu pacientu pomagati!!! Ali pa mogoče pričakuje kaj v žep? Meni to še na kraj pameti ni prišlo, saj plačujem zdravstveno zavarovanje, oni pa tako dobijo plačo za to kar delajo!!!!!!!!! in še to dobro!!!!!! Ti kar vztrajaj na IK!!!!!!!! Pa naj ti specialist na izvidu napiše, da predlaga IK.
romanna
 
Prispevkov: 16
Pridružen: 17 avg 2007, 18:17

OdgovorNapisal/-a Nada » 16 sep 2007, 18:43

Romana jaz se ti lepo zahvaljujem vsaj za eno mnenje ker sem že mislila da ste vsi tako pri zbranih mislih, da z lahkoto opravljate svoje delo v službi.Naj še jaz napišem, da sem po drugi operaciji pred 8 leti šla že po enem mesecu in pol nazaj v slžubo na normalen delovnik. Je splošna zdravnica dala še prošnjo za podaljšanje bolniške pa je komisija zavrnila. Bila pa sem operirana na levi strani možganov zaradi angioma, ki so ga s tem odstranili.
Po tem se je stanje poslabšalo in ko ne morem več pač padem po tleh in imam napad grand mal.Zanimivo pa je to da se točno vidi, da je to od prevelike utrujenosti ker se to itak dogaja v drugi polovici delovnega časa.Že tako delam zoprno in natančno delo v proizvodnji razne sestave majčkenih spajkanih stvari in včasih tudi delno na računalniku ko je delovni proces pri kraju.
Najbrž pa sem delno kriva tudi sama, ker nisem kar takoj začela (jamrati) pri zdravnici ampak šele sedaj ko je stanje res že katastrofalno in sem na koncu z močmi.
Torej zadnjič sem govorila z zdravnico , ki se je pozanimala na komisiji in da so ji rekli da že dalj časa niso zaradi same epi. komu dali skrajšani delovni čas in da se je nevrolog verjetno zato tako odločil, ker imam zelo natančno delo , ki se mi pozna posledično na napadih.Dala mi bo napotnico še za psihologa ki bo ocenil mojo sposobnosti in potem bo vložila.Ne vem če bo kaj iz tega ampak si zelo želim, da bi kaj bilo meni v korist. Vendar vem, da je to dolgotrajen proces in kar strah me je kaj vse me še čaka.
Koliko časa pa se je pri tebi vleklo vse skupaj od vloge pa do odločbe IK?LP Nada
Nada
 
Prispevkov: 58
Pridružen: 06 nov 2005, 15:28
Kraj: Kranj

Re: Skrajšani delovni čas

OdgovorNapisal/-a Štajerka » 12 dec 2011, 23:05

Živjo Nada!
Sicer nevem, ali je smiselno, da ti dgovarjam, na vprašanje, glede nato kako dolgo nazaj je bila odprta tema-a bolje pozno kot nikoli,pravijo :) . Veš, vsi ti mlini meljejo res počasi...sama sem,čez vse to, kar opisuješ ti,že šla,in kar kurjo polt dobim če se spomnim, kako težko mi je bilo, in koliko sivih las mi je naredilo.
Moj primer je sicer malo drugačen;
v otroštvu sem imela zaradi hidrocefolusa na glavi 4 operacije-posledično sem tudi tu in tam imela kakšen epi. Redko-a kadar je bil,je bil ornk-torej grand mal.Zaradi česar sem šla takoj po šoli pred komisijo-ki je rekla,DA SEM ZDRAVA IN LAHKO DELAM NORMALNO 8 UR!
Če bi blo to res bi šla lahk tud študirat,kar so bile moje velike sanje,pa nisem mogla, ker sem že mela sočasno tudi prehude migrene!!!
Vmes so me še dvakrat zavrnal, predn, sem KONČNO DOBILA za 4 ure-a od takrat do sem, je minilo skoraj 10 let-za samo 4 ure razlike-itak pa sem zaradi svojih težav izgubila že službo,dve...in mi sedaj niti dločba več veliko ne koristi.
In kjerkoli že si, si manj zaželen ko imaš enkrat status invalida-ko pa ljudem zaupaš še, da si epileptik(v zadnjih letih so moji napadi namreč postali dosti pogstejši-prej eden na štiri leta, sedaj trije na eno leto) pa se ljudje razbežijo kot ovce.
Toliko o mojih izkušnjih...sem mislila biti kratka,pa sem se spet razpisala.
Štajerka
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 11 dec 2011, 21:06

Re: Skrajšani delovni čas

OdgovorNapisal/-a Nada » 15 dec 2011, 14:17

Pozdravljena Štajerka


Naj ti opišem, kaj vse se je dogajalo v tem času.Dali so me na IK. Prvič sem dobila nazaj mnenje komisije, da z menoj ni v bistvu nič narobe, da lahko delam normalno 8 ur. Ker na mnenje nekaterih, da s pritožbo itak ne bi nič dosegla se tudi pritožila nisem.Ko pa je za to izvedel moj nevrolog dr. Čebular je bil ogorčen, da kako mi niso nič odobrili.Predlagal je, da se takoj spet vloži še ena prošnja na IK. Tako me je splošna zdravnica še enkrat dala na IK.Seveda se je tudi to vse vleklo po eno leto, da sem prišla na vrsto.Stanje pa je bilo vseskozi slabo. V službi so se mi večkrat vedno v drugi polovici delovnika vrstili napadi grand mal.Skratka nič kaj prijetno. Potem pa še tisti pritisk ali mi bodo kaj odobrili ali ne. Da ne govorim, kaj so me spraševali na IK. Same čisto brezzvezne stvari brez, da bi sploh omenili mojo bolezen.
Drugič so se me na IK usmilili in mi dali namesto predlaganega 4 urnega delovnika 6 urni delovnik. Tokrat pa sem se pritožila ne glede na razna mnenja nekaterih in napisala pritožbo. To je spet trajalo 6 mesecev ampak je bilo v končni fazi prav, da sem se pritožila, ker so mi odobrili 4 urni delovnik.
Sedaj delam 4 ure in nimam več takšnih hudih napadov tudi če ga imam napad ni tako hud.Seveda je lažje, ker ko sem utrujena grem počivati, ko pa sem se utrudila v službi ne moreš kar počivati ko se ti zljubi. Pa tudi službo imam še ne glede na to da delam polovični čas.Mislim nihče nima nič proti od nadrejenih, ker zgleda da kar razumemo eden drugega.
Nada
 
Prispevkov: 58
Pridružen: 06 nov 2005, 15:28
Kraj: Kranj

Re: Skrajšani delovni čas

OdgovorNapisal/-a Zdenka » 15 dec 2011, 16:08

Pozdravljeni!Tudi pri meni so se napadi pojavljali v drugem delu delovnega časa v službi.Tudi sodelavko sem poškodovala,drugič sebe pa ko sem takratnem nevrologu rekla za IK in skrajšan delovni čas mi je rekel:Poizkusite a ne verjamem,da boste uspeli.Nato smo z osebnim zdravnikom vložila prošnjo bila sem poklicana na komisijo in uspela sem dobiti 4 urni delovni čas.Zdaj je tako že 7let je manj napadov a me sodelavci šikanirajo,zafrkavajo in nasploh nočejo razumeti.Pa delam v eni firmi že 24let z istim kolektivom.Zdaj pa so mi ugotovili na preiskavah na nevrološki kliniki,da sem primerna za operacijo v Nemčiji.A v službi ni razumevanja.Še vodilni pravijo,da sem občutljiva.Ni človeka,ki bi stopil v oporo ker se vsak boji za svoj stolček.Toliko pravic imamo vidite.Pozdrav vsem in SREČNO 2012!
Zdenka
 
Prispevkov: 36
Pridružen: 27 feb 2011, 20:17
Kraj: DOBREPOLJE


Vrni se na Diskusija o Epilepsiji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron