Ginekologi(nje) in E

Za boljše življenje z Epilepsijo

Ginekologi(nje) in E

OdgovorNapisal/-a Axa » 02 avg 2007, 04:40

Že nekajkrat sem opazila - tudi meni se je to zgodilo - da ginekologi mrtvo hladno predpišejo KT ženskam, ki jemljejo npr. Tegretol.

Tegretol je najbolj uporabljan antiepileptik, torej ga jemlje tudi kar precej žensk. Zdi se mi milo rečeno neodgovorno, če že ne nestrokovno, da - očitno kar številni - ginekologi niso seznanjeni z dejstvom, da Tegretol in še nekateri antiepileptiki zmanjšuje učinkovitost KT. Navsezadnje to piše v vsakih navodilih za KT!

Kakšne so potencialne posledice takšnega ravnanja, je jasno vsakomur. In če že odrasle ženske večinoma skrbno prebiramo ta navodila, jih mlada dekleta veliko manj. Tudi sama sem bila med takšnimi. Tri leta sem igrala "rusko ruleto", k sreči brez posledic.

Že tako naj bi bila nosečnost nekaj, za kar se ženska odloči, ko meni, da je za to nastopil čas. Ženske z E morajo nosečnost še posebno skrbno načrtovati, ne pa da se jim "zgodi" in povrhu tedaj, ko jemljejo Tegretol, kajti v navodilih za to zdravilo črno na belem piše: Zdravnika obvestite, če ste noseči ali nosečnost načrtujete. Tegretol med nosečnostjo odsvetujemo. To zagotovo ne piše kar tako, brez veze, ne?

(Tegretol je namreč znan teratogen: teratogen je vsaka snov, bolezen ali okoljski agent, ki utegne poseči v normalen razvoj ploda, kar ima za posledico splav, zaplete med nosečnostjo ali prirojene motnje. Znani zgledi teratogenih zdravil so: Dilantin, Tegretol, talidomid, kemoterapija, litij ... organsko živo srebro ipd.)

Zanima me, kaj druge ženske menite o takšnem odnosu? Osebno menim, da je najmanj žalostno, če se nekateri ginekologi ne morejo "napiflati" niti osnovnih navodil, ki jih je najti v škatlicah KT.
Axa
 
Prispevkov: 240
Pridružen: 04 nov 2005, 03:52

Vrni se na Diskusija o Epilepsiji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron