Z grand mal v parcialni epi napad?

Za boljše življenje z Epilepsijo

Z grand mal v parcialni epi napad?

OdgovorNapisal/-a larisa » 09 apr 2012, 12:10

Zdravo

Pri 13 letih sem bila operirana zaradi hemangioma. 6 let sem bila "vodana s protiepileptiki (Tegretol, Topamax in nato LYRICO. Leta 2009 sem dozivela prvi grand mal napad. Doktorca mi je rekla, da tole je normalno po mozganski kapi. Predpisali so mi ponovno Lamictal. Ker sem dozivela ponovno napad (po dveh mesecih), mi je doktor predpisal se 75 mg lyrice, nato se dodatnih 75, saj sem imela napade v spanju. Za piko na i, mi je zbezala ponoci voda! Doktor mi je rekel, da tole ni mozno in mi vseeno ponovno zmanjsal lyrico na 75 mg! Eno leto sem imela mir. Sedaj dogajajo se mi cudni "stvari". Vec krat cez dan, me za npr. sekundo ali 2 doleti kot neka blaga aura, za sekundo se ne morem premakniti, kot da sem cela paralizirana in ce se mi je tole zgodilo med govorom, sem "izgubila" jezik, kot neki flesh-back (nisem mogla povedati cele besede), kot da sem imela tudi jezik paraliziran)! Ker tega nikoli se nisem dozivela, sem mislila, da je to nekaj nepomembnega. Preducirajsnjem in uceraj sem pa dozivela pravo auro! Sem ze hotela nekako se primiti partnerja (to sem storila pred grand mal napadi in rekla besedo "ojoj", tko da so vedeli, da bo napad), nato je aura koncala.
Ali je mozno, da sedaj dozivljam parcialne napade?

Opravicejem se za celi roman.

Hvala vsem za pomoc.

LEP DAN VSEM
larisa

Kraj: PRIMORSKA

Re: Z grand mal v parcialni epi napad?

OdgovorNapisal/-a ebi » 09 apr 2012, 13:26

Pozdravljena,

tudi sam sem imel tebi zelo podobno auro, le, da me je poleg kratkotrajne odsotnosti (zastrmel sem se v nekaj) in po udih (predvsem rokah)me je mrazilo bila je kurja polt. Prav take napade sem imel. Vse okoli sebe sem registriral videl, slisal cutil, ko me je sogovornik nekaj vprasal sem imel "blokado" govora. Po napadu sem se vsega spomnil, celo opis sem lahko podal in ponovil vprasanje na katerega ni/sem mogel odgovoriti. Če pa je bil napad močen pa sem pocasi zacel lezti skupaj.
Tako, da je bio vcasih malo nevarno, ker bi se lahko poskodoval. Prav takšne napade in auro sem imel.
Če še nisi obvestila potem obvesti svojega nevrologa (o auri), to je zelo pomemben podatek.
Lani sem bil operiran in po prihodu domov sva se z nevrologom srečala. Med drugim mi je povedal, da je zelo pomemben podatek, kakšno avro ima pacient, če jo ima. Na podlagi aure, se približno locira mesto žarišča.
Sprašuješ ali je možno, da imaš sedaj parcialne napade? Ne vem, vem pa, da bo na to vprašanje odgovor podal epileptolog/nevrolog.
Želim ti veliko dobrega.

Ebi :D
ebi

OdgovorNapisal/-a larisa » 12 apr 2012, 13:54

Uceraj sem govorila z nevrologom po tel. Rekel mi je, da to naj nebi bili parcialni napadi!!! Mi je pa tudi potrdil, da hormoni sprozajo te avre, morda mi je uspelo zanositi, saj se s partnerjem trudima se kar nekaj casa, test nosecnosti pa je bil pred 14 imi dnevi negativen. Strah me je le, da dobim kaksen grand mal napad. Tej "parcijalni napadi" se ponavljajo cez cel dan, najmanj 5, 6 krat na dan, obcutek mam, da bo kaksen grand mal!

Ima kaksna od vas podoben primer, da pri zanositvi je imela kaksne napade grand mal ali pacijalne?

HVALA VSEM IN LEP DAN

:-)
larisa

Kraj: PRIMORSKA

OdgovorNapisal/-a pikica85 » 03 jul 2012, 22:47

Živijo!

Vidim da ste že začeli temo katera me zanima.
Zadnje čase na sebi opažam neke čudne spremembe, malo po kmečko jih bom opisala. Včasih mam občutek da bom dobila grand mal napad in se nekako "naštimam" tako, da se na nekaj naslonim (kot iskanje sigurnosti), včasih dobim kurjo polt, včasih se s kom pogovarjam pa me začenja dajat nek čuden občutek strahu, kaj bom odgovorila, včasih se pretegnem ker imam nek občutek da se pač moram, včasih mi začne kot nekako mrgolet po glavi (kot da bi šlo nekaj iz ene strani možganov na drugo), včasih se mi kot nekako obrača ko zaprem oči...no, zdaj vidim da te stvari niti ne znam opisovat :roll: kakorkoli, poskusiti ni greh: ima kdo kakšne podobne stvari?? je možno da ima to veže z mojo drago prijateljico epilepsijo?

prvi napad pri 9ih letih, zdaj mam 27, terapija keppra+lamictal, napadi cca 2x na leto (zadnji novembra 11), te čudaške stvari sem opazila v zadnjih mesecih.

LP
pikica85

OdgovorNapisal/-a Nada » 05 jul 2012, 12:22

Ja Pikica tudi jaz imam napade tipa grand mal nekako parkrat na leto se mi pa včasih tudi večkrat na dan pojavi nekakšna energija v glavi kar mine po parih sekundah, ko globje zadiham, se malo pretegnem oz. mislim,da mi najbolj pomaga da se začnem bolj gibati.Jemljem pa sedaj Tegretol in Liryco.Pa še vsak dan vzamem polovičko Frisiuma za "support". Najlažje mi je če sem doma kjer se vedno postavim nekako tako, da se ne bom preveč udarila tudi če se bo zgodilo kaj drugega. Če pa sem na cesti pa se tudi vedno odmaknem od kakšnih robov na pločniku ali pa stopim na trato, če je tam v bližini. Do sedaj se mi je to že zgodilo na cesti dvakrat pa se je vedno končalo srečno.Najhuje je to, da sem bila sama in mimoidoči takoj kličejo rešilca, ker ne vedo kaj se dogaja.Drugače pa vidim, da se ljudje hitro odzovejo in se obnašajo prijazno.
Nada

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a pikica85 » 07 jul 2012, 13:10

Nada, a misliš, da to spada med kake absence ali so to bolj stranski učinki zdravil? Glede na to, da to opažam zadnje čase, ne vem če to pomeni da se je poslabšala situacija, ali da pač prej nisem šla za tem. Bo pa držalo to da tudi meni pomaga najbolj gibanje in globok udih.

Res je, na cesti so ljudje prijazni. Jaz sem mela en velik napad na železniški v LJ in sem bila sama, pa je en kup ljudi prišlo pomagat. Sicer, ko je napad končal, sem povedala da imam epilepsijo, so pa vseeno klicali rešilca in sem mal prepočivala v KC. Sem pa razmišljala o zapestnicah...mislite da bi kdo to pogledal?
pikica85

OdgovorNapisal/-a fkarmen » 07 jul 2012, 23:13

Meni se pa zdi tale ideja o zapestnicah zelo dobra!!
fkarmen

OdgovorNapisal/-a Nada » 08 jul 2012, 12:19

Ja Pikica mislim, da so to neke vrste mali napadi.Jaz bi bila vesela, če bi imela samo take napade,ki se ne bi včasih končali kot grand mal napadi.Tudi jaz včasih nisem imela teh občutkov. Verjetno z leti, ko postajamo starejši bolj začnemo opažati raznorazne stvari, tudi take slabe. :cry:
Drugače pa mislim, da v Ameriki imajo take zapestnice. Sem videla v filmih.
Nada

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a ebi » 08 jul 2012, 13:03

Pozdravljeni,

ali vam je nevrolog omenil možnost operacije? Novembra lani operiran, do danes brez težav.
Ebi :D :lol:
ebi

Vrni se na Diskusija o Epilepsiji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost