KREATIN / KREATIN MONOHIDRAT

Za boljše življenje z Epilepsijo

KREATIN / KREATIN MONOHIDRAT

OdgovorNapisal/-a matej_g » 13 apr 2009, 00:27

Verjetno poznatetistki, ki hodite na fitnes in jemljete dodatke.Kupuje se ga kot prašek (ponavadi) v obliki kreatin monohidrata. Splošno znan je pozitiven učinek glede pridobivanja mišične mase in vzdržljivosti. Poleg tega pa bi bilo vredno omenit še tale izsek iz članka:

Perhaps the most compelling use for creatine is its eects on brain function and
metabolism. I covered some of those eects in the past two articles but research
continues to show creatine is a key nutrient for brain function and metabolism in both
people with healthy or damaged/diseased brains. Traumatic brain injuriesaect thousands of people each year. The real tragedy however is that much of the
damage to the brain is not caused by the immediate injury, but due to cell death caused
by ischemia (a lack of blood ow and oxygen to tissues) and free radical damage/oxidative
stress. The ability of a cell to do work is directly related to its ATP status and the health
of the mitochondria. Heart tissue, neurons in the brain and other highly active tissues
are very sensitive to this system. Even small changes in ATP can have profound eects
on the tissues’ ability to function properly, which can cause damage and or death for
the cell. Of all the nutritional supplements available to us currently, creatine appears to
be the most eective for maintaining or raising ATP levels. Recent studies have shown
that creatine aords signicant neuroprotection against ischemic and oxidative insults.
One recent study called “Dietary supplement creatine protects against traumatic brain
injury” (Ann Neurol. 2000 Nov;48(5):723-9.) found creatine was very eective at reducing
damage to brain tissue after injury.
But what about the healthy brain you ask? No, you don’t need to injure your brain in
an auto accident to get benets! A recent study entitled “Oral creatine monohydrate
supplementation improves brain performance: a double-blind, placebo controlled,
cross-over trial” (Proceedings of the Royal Society: Biological Sciences ˆ Vol. 270, No. 1529
on 22 October 2003.) found that six weeks of creatine supplementation at 5g per day
to 45 ve vegetarians using a double blind placebo cross over designed study, greatly
improved cognitive function. According the report put out by The Royal Society,”

Je še več v tej študiji, ampak za začetek bo ok.
matej_g
 
Prispevkov: 61
Pridružen: 29 mar 2007, 19:39
Kraj: Ljublana

a dela?

OdgovorNapisal/-a ne_ko » 04 avg 2009, 22:22

Sem ga ze jemal... mogoce, ce bi jemal tisto vzdrzevalno dozo (5 g/dan), bi blo zdaj drugace. Kdo bi vedel?! Zdaj sem kupil lecitin z ginsengom, da bom bolj pameten ratal :)
ne_ko
 
Prispevkov: 66
Pridružen: 23 jul 2009, 20:25

OdgovorNapisal/-a matej_g » 05 avg 2009, 10:08

No takle je. Kolkor sem se jas pogovarjal z človekom, ki ima oba starša zdravnika, pa še enega znanca, ki je prav tako zdravnik. Resnici na ljubo zdravniki, sploh zahodne medicine vejo zelo malo o delovanju telesa. Za možgane to še toliko bolje velja. Z nekoliko intuicije se da na internetu dobiti vsaj toliko ali več info o epilepsiji, kot pa nam jih lahko ali pa nam sploh želi dati nevrolog. Mislim, da bi moral bit prvi korak, ki ga dohtarji nardijo, da stopijo dol iz njigovega prestola in si priznajo da ne vedo veliko in so odprti za drugo, laično mnenje. Oz. "Seek the truth, and the truth will set you free". Predvidevam, da je bil ta forum ustanovljen tudi zato,ker se je pojavila potreba po tem, kar nam zdravniki niso mogli/hoteli dati. Če želite iskati izven meja, poizkusite tudi tole stran: http://www.consciousmedianetwork.com/ ali kako drugo. Pa še eno zanimivo vprašanje za vas. Ali si sloh upate živeti brez epilepsije? Pa ne takoj izkašljati JA... malo razmislite na to temo in bodite iskreni do sebe. Vsekakor ne odnehajte v iskanju. Poskusite bioenergetike, homeopate, kiropraktike, ajurvedo,... pojdite na tečaj neurolingvističnega programiranja, preizkusite dihalne tehnike, avtohipnozo,... Dobili boste znanja in veščine, ki jih vaš nevrolog nima in jih zato tudi ne more uporabit.
Vedite tole: Rezultat bo VEDNO PREMOSORAZMEREN VLOŽENEMU NAPORU. Najenostavneje je samo hodit h nevrologu in se krmit z zdravili, a dolgoročno tudi najslabše.
matej_g
 
Prispevkov: 61
Pridružen: 29 mar 2007, 19:39
Kraj: Ljublana

j

OdgovorNapisal/-a ne_ko » 05 avg 2009, 10:32

Ja, zanimivo je, da sem že zelo življenje on the search of the truth. Seveda, kot marsikdo, sem imel obdobje metafizike, ko sem prebral tovornjak alternativnih knjig širokega spektra. Iščem dokaze za 'Eno', sem pa po naravi velik skeptik. A čutim, da mora biti nekaj več, en globlji smisel življenja in usod. Kakorkoli, zanimivo je predvsem to, da sem dobil zadnji grand mal prejšnji mesec, po vrnitvi iz 10-dnevnega meditacijskega tečaja, kjer smo meditirali po 10 ur na dan. Sedaj sem pregledoval internet - v zvezi z meditacijami so bile napravljene raziskave, in še danes ni končnega odgovora v zvezi s tem, ali meditacija pripomore k napadu ali preprečitvi napada. Verjetno od človeka. Zdaj sem do meditiranja malo zadržan .. :)
ne_ko
 
Prispevkov: 66
Pridružen: 23 jul 2009, 20:25

OdgovorNapisal/-a matej_g » 05 avg 2009, 11:18

Zadnjih nekaj let je pri nas na velikem pohodu duhovnost. Na žalost željo po spoznanju marsikje izrabljajo in se prirejajo meditacije take in drugačne vrste z učitelji, ki nimajo kompetenc in jih vleče predvsem denar. Takim ne posvečam pozornost in se jih izogibam. Znanje ni nikogaršnja last in se kot tako tudi nebi smelo prodajat. Ni dovolj, če samo meditiraš. Menim, da je tudi vašna oblika meditacije, kolko si se poglobil ipd. Trenutno predelujem priročnik Psihični trening jogijev (Slavinski). Ogromno praktičnih nasvetov brez hudega nakladanja. Za čisti začetek pa je, da začutiš, da si tudi duhovno bitje. In pa kar je še pomembneje: zmota nevrologov o povezavi med možgani in inteligenco v smislu razmerja. to je čista zabloda. Tako kot je zabloda tudi, da z številom napadov permanentno izgubljaš število nevronov v možganih. Dokazano je, da že z uporabo nekaterih zvočnih tehnologij, kot npr. holosync v možganih ustvarjaš nove sinapse. Pa če še pokomentiram kaj pomenikončan zdravniški fax? to pomeni iz strokovnega vidika, da je dohtar na ispitih na vsaj 60% vprašanj odgovoril pozitivno. Hmmmmm...
matej_g
 
Prispevkov: 61
Pridružen: 29 mar 2007, 19:39
Kraj: Ljublana

OdgovorNapisal/-a ne_ko » 05 avg 2009, 11:29

Ja, poznam Slavinskega, po knjigah seveda. Kar frajer. Tudi holosync sem ze uporabljal. Kar se pa tiste moje meditacije tice, gre pa za najbolj cisto zadevo, s katero sem stopil v stik: ne temelji na bogovih, božanstvih, religijah, mantranju, imaginaciji, vizualizaciji... 10 dni bivanja, s hrano, in predajanjem znanja o tehniki (za katero lahko vsak sam presodi, ali mu sede, in ji zaupa..) je brezplacno! Vsec mi je, da je nedogmaticna, nesektaska in ne vsiljuje popolnoma nobenih prepričanj. In zato je primerna za vse, ne glede na versko podlago, ki jo ima lahko vsak svojo... Vsak verjetno lahko kaj zase najde, in vse zadeve nudijo neko korist, sem preprican. Moti me pa, da nekatere veje in locine izpostavljajo svojo pot kot edino pravilno. Bullocks. No brainwashing for me. Imam svojo osebno vero, organizirane religije in malikovanje česarkoli, me ne zanima. Se pa iskreno opravičujem, da zdaj bluzim o nečem, kar ne spada na ta forum. Brez zamere vsem, ću začepit :)
ne_ko
 
Prispevkov: 66
Pridružen: 23 jul 2009, 20:25

OdgovorNapisal/-a matej_g » 05 avg 2009, 11:59

Ja to dogmatično podajanje znanja tudi meni ne sede. Pa da še spregovorim o kreatinu. Vse le ni tako uredu kot se zdi na prvi pogled, saj sem slišal, da v večjih količinah lahko slabo vpliva na ledvice in/ali jetra. Sicer pa tudi naše tabletke niso ravno nedolžna stvar. Zvečer, ko vzamem večji odmerek, sem pol čist out. Ko da bi se mi megla nabrala u buči... in ne znam več uredu razmišljat.
matej_g
 
Prispevkov: 61
Pridružen: 29 mar 2007, 19:39
Kraj: Ljublana

kreatin

OdgovorNapisal/-a ne_ko » 05 avg 2009, 12:24

Seveda, s pametjo je treba jemati kreatin. Za športnike in fitneserje, glede na to, kaj vse človek zaužije čez dan (da tablet sploh ne omenjam..), 3 dni loadanja po 20-30g in potem vzdrževanje s 5g/dan.. do npr. 3 mesecev, pa potem premor al pa še manjšo dozo.. Se strinjam, da večji odmerki kreatina ne pomenijo tudi več zdravja :). Zanima me pa, kateri tableti ti zvecer tako zameglijo glavo? Jaz imam Lamictal, sem pa šele čisto na začetku (25mg/dan), moram pa pridet na 200mg/dan. Seveda človek kar žalosten postane, ko prebere seznam stranskih učinkov. Če bi blo to za jemat le za omejeno obdobje, se ne bi tako sekiral, če bo pa to res treba na daljši rok (in kot kaže, bo že tako), pa ni tako zelo kul. Vceraj sem kupil pegasti badelj. Vsak dan bom še 2 te zaužil - baje je slika jetrnih testov precej bolj normalna potem.
ne_ko
 
Prispevkov: 66
Pridružen: 23 jul 2009, 20:25

OdgovorNapisal/-a matej_g » 05 avg 2009, 12:29

Tole zpegastim badljem tudi jas probavam... v kombinaciji z B kompleksom... menda bolje deluje. Preglavice mi povzroča DEPAKINE, oz. njegova "konjska doza" zvečer. Razmišljam o tem, da bi na lastno pest začel dozo zmanjševat. Sicer pa glede na to, kolk mam izkušenj glede dohtarjev oni itaq ne prevzemajo nobene odgovornosti če dobiš napade, tak da jim je skor ravno.
matej_g
 
Prispevkov: 61
Pridružen: 29 mar 2007, 19:39
Kraj: Ljublana

b-kompleks

OdgovorNapisal/-a ne_ko » 05 avg 2009, 12:37

Ja, ja.. pa b-kompleks. to sem pozabil vzet v lekarni. Drugače pa, a lahko rečeš, da nimaš napadov, odkar ješ zdravila?
ne_ko
 
Prispevkov: 66
Pridružen: 23 jul 2009, 20:25

OdgovorNapisal/-a matej_g » 05 avg 2009, 12:48

Ne, ne morem in to je največja parodija. In tud noben dohtar ti tega ne more garantirat, čeprav majo tak ego, da ga komi zbašejo skozi vrata. Mislijo, da so carji in ful razturajo sceno. Meni so nevemkolk zdravil zamenjali pa še zmer ni vse ok. To bi moral v prvo zadet, če majo pojma o tem. Navsezadnje so za to plačani. So pa za povrh še ful konzervativni glede alternativnih metod. Jasno... konkurenca. Tudi v interesu jim je da si bolan... drgač bi bli pa brez službe...
matej_g
 
Prispevkov: 61
Pridružen: 29 mar 2007, 19:39
Kraj: Ljublana

OdgovorNapisal/-a ne_ko » 05 avg 2009, 13:06

Ne vem pol.. ce ni razlike, ali jemljes ali ne... oziroma, ce se tako tezko predvidi, v kaksni meri delujejo, kak naj bo clovek miren. Nisem hribolazec sploh, me pa jezi, da bom zdaj v E videl oviro, da grem npr. na Triglav. Nisem niti riba, me pa jezi, da bom zelo previden pri tem, ali iti v vodo, ki bo globlja od visine kolen. Ok (..skomignem z rameni..), gremo dalje. Take malenkosti me res ne bodo zaustavile, enkrat te itak mora pobrat, bo že usoda svoje opravila. Hesse je nekak tako napisal: vsak ima svojo usodo,nobena ni lepa. Bo ze drzalo, da vsak svoj kriz nosi.
ne_ko
 
Prispevkov: 66
Pridružen: 23 jul 2009, 20:25


Vrni se na Diskusija o Epilepsiji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron