Matere z epilepsijo

Za boljše življenje z Epilepsijo

Matere z epilepsijo

OdgovorNapisal/-a Nada » 22 dec 2005, 17:15

Zanima me če ženske ki imate epi. imate otroke in če jih imate kako je to izgledalo v nosečnosti? Vem, da imajo nekatere ženske čisto enostavno in neproblematično nosečnost kljub epi. In lepo je tako. Ampak večkrat pa so problemi zaradi zdravil.
Jaz sem poročena in nimam otrok. Pa sva se z možem odločila, da jih tudi ne bova imela, ker je vseeno boljše, da sem jaz v redu kot pa da bi imela kakšno hudo problematično nosečnost ali pa potem še kakšne težave z otrokom.
Razpišite se malo in povejte o svojih odločitvah in dilemah.
Nada
 
Prispevkov: 58
Pridružen: 06 nov 2005, 15:28
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Axa » 23 dec 2005, 05:32

Najina odločitev je bila identična vajini in to ni nobena tragedija. Pravzaprav nisva imela nobenih večjih dilem. Česar ne poznaš, niti ne moreš pogrešati (seveda če nisi človek z izrazitim materinskim/očetovskim čutom). Pač živiva naprej, tako kot sva vedno.

Če bi se odločila za otroka, a bi bilo potem kaj narobe - bodisi z mano bodisi z otrokom - vem, da bi se najbrž žrla do konca življenja.

Marsikdo bo na to nemara gledal kot na sebično odločitev, ampak nama in v najinem položaju se je zdela pač najbolj odgovorna in netvegana. Kdo bi mi lahko zagotovil, da jaz/otrok ne bi padla prav v tiste nesrečne odstotke, kjer pride do zapletov? Nekateri smo pač "ziheraši" - okej, pri vsem v življenju obstaja tveganje, ampak pri nas je pač še večje. Pred tem si ne gre zapirati oči.

Tudi statistike nam niso ravno naklonjene. Dejstvo je, da je odstotek zapletov pri materah/otrocih pač višji kot pri normalni populaciji. Ali napol napolnjen kozarec vidiš kot napol prazen ali napol poln kozarec vode, je pa stvar tvojega značaja ...
Axa
 
Prispevkov: 240
Pridružen: 04 nov 2005, 03:52

OdgovorNapisal/-a romana » 30 dec 2005, 22:45

Pozdravljeni!
Poznam mamico z epilepsijo, ki ima dva krasna otroka, stara 13 in 3 leta, kljub temu, da je imela vseskozi terapijo. Mislim, da v današnjih časih zdravniki ob preiskavah lahko pravočasno ugotovijo, če bo šlo kaj narobe.
LP Romana
romana
 
Prispevkov: 95
Pridružen: 03 nov 2005, 21:59
Kraj: Vodice

OdgovorNapisal/-a lameh » 07 feb 2006, 03:57

Pozdrav vsem na forumu, Nadi pa kar dvojne pozdrave.
Takole, to noč sem si vzel čas nalašč za pregled našega foruma. Ne bi rad veliko filozofiral, vseeno pa bi podal moje osebno mnenje. Skozi našo skupino za samopomoč se je sprehajalo cca 240 oseb . Z nekaterimi vzdržujem še naprej prijateljske kontakte, izmenjujemo si izkušnji in drugo. Poznam tudi nekaj mamic, ki imajo E, ene težje druge lažje oblike. Rodile so zdrave otroke, brez posledic. Le redka oblika epilepsij je lahko dedna (to pa zdravniki vedo v naprej). V večini primerov, sama epilepsija ni ovira za varno nosečnost, porod ali poznejšo skrb za otroka. Seveda mora biti tudi partner ozaveščen in pripravljen pomagati. O sami nosečnosti, zdravila, vaje,.. se je treba sproti dogovarjati s svojim nevrologom in hkrati ginekologom, oz. oba zdravnika morata tesno sodelovati.
Bolj pomembno je to koliko si ženska z epilepsijo želi postati mati. V nekaterih primerih med nosečnostjo sploh ne pride do napadov. So bili primeri, da so tudi po porodu napadi bili bolj po redko ali milejše oblike.
Zato odločitev za otroka je stvar posameznice.
Še osebno mnenje: vsak moški si želi otroka, če le ne ogroža življenje svoje ljubljene.
lameh
 
Prispevkov: 105
Pridružen: 04 nov 2005, 00:48
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a alabama » 12 nov 2006, 09:05

Naj povem še jaz.pred zanositvijo sva se šla posvetovat na genetiko k dr. Rudolfu na gin. kliniki v LJ.rekel nama je da reskiram 5% več od zdravih žensk.Naj povem da sem jemala Tegretol, Lamictal in frisium, noro.Sama se nisem ne vem kako bala, moja in njegova mama pa.Z otrokom je vse ok in tudi nosečnost je bla ok.Priporočam posvet za vsak slučaj.Pa srečno!Dojenje mi je blo odsvetovano.
alabama
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 10 nov 2006, 10:35
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a barbaronka » 30 nov 2006, 11:43

Uh, tale tema je pa trenutno aktualna pri meni.
prav prihodnji teden imam namreč EEG in če bo ok (bo 3. ok po vrsti) se bova z nevrologinjo pogovarjali o ukinitvi. pa sem pred dilemo.
- kaj če se potem spet pojavijo napadi?
- nimam kakšnih stranskih učinkov, jemljem Lamictal?
- po 3. letih sem začela vozit - seveda neuradno, ker mi po slovenski zakonodaji zdravnica ne sme dati dovoljenja--> če dobim napad sem na začetku
Zakaj bi potem takem sploh prenehala?
1. mogoče pa nimam več epilepsije in bi potem takem tablete jedla za brez veze?
2. ker imava v prihodnosti namen zanosit, pa me je strah, da bi tablete imele posledice (čeprav so baje ravno pri Lamictalu najmanjše). Ali poznate kakšno mamico z Lamictalom?

Vem, da je malo zmedeno napisano, ampak trenutno je tako tudi v moji glavi. sicer oa me je ravno kar spreletelo: morda pa eeg v ponedeljek sploh ne bo ok?
barbaronka
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 06 nov 2005, 19:20

OdgovorNapisal/-a Axa » 30 nov 2006, 15:19

Ker je SLO razmeroma majhno okolje, morda ne bo odveč, če pobrskate tudi po tujih forumih, kjer boste najbrž našle več izkušenj drugih mamic in odgovorov na tovrstna vprašanja.
Axa
 
Prispevkov: 240
Pridružen: 04 nov 2005, 03:52

OdgovorNapisal/-a nuša » 30 nov 2006, 22:08

Moj mož ima E. ko sva se odločala za otroke mu je psiholog razložil,da njegova oblika ni dedna.Sedaj jemlje Tegretol CR in Sabril in napadi so minili.9 let je od zadnjega napada.Sedaj pa so najini 9letni hčeri potrdili diagnozo epilepsija.
nuša
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 26 okt 2006, 21:07

OdgovorNapisal/-a barbaronka » 01 dec 2006, 12:21

No, saj to je problem, ker meni pravzaprav ne znajo povedati vzroka moje epilepsije. Lahko je posledica vnetja možganske skorje ali pa je to vnetje samo priklicalo na dan epilepsijo, ki je že od nekdaj v meni? To je mnenje nevrologa :(
barbaronka
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 06 nov 2005, 19:20

OdgovorNapisal/-a nuša » 01 dec 2006, 19:40

Tudi pri mojem možu niso odkrili vzroka ali je posledica poškodbe ali pa prirojena. Največ vzrokov za napade je v 20 letih odkril sam. Največ težav so mu delale psihične težave-menjava službe,poroka,rojstvo otroka...Pri hčeri pa so nama takoj rekli,da imajo otroci epileptikov večje možnosti,da jo podedujejo.Druga dva otroka sta zaenkrat zdrava.
nuša
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 26 okt 2006, 21:07

OdgovorNapisal/-a lameh » 02 dec 2006, 01:45

Na enem od forumih sem zasledil sledeče:

Aspartam je kriv za vec kot 75 odstotkov negativnih reakcij na zivilske aditive, ki jih prijavljajo na FDA. Mnoge izmed teh reakcij so zelo resne, med njimi epilepticni napadi in smrt, kot je mogoce prebrati ze februarja 1994 v porocilu ameriskega ministrstva zdravja in socialnih sluzb.

Ne vem, koliko je tu resnoice. Če kdo ima možnost pogovora z kakšnim od strokovnjakov, mislim da bo kar zanimivo.

http://www.svet-je-lep.com/phorum/read. ... 037&t=7037
lameh
 
Prispevkov: 105
Pridružen: 04 nov 2005, 00:48
Kraj: Celje

Re: Matere z epilepsijo

OdgovorNapisal/-a anja8 » 28 maj 2023, 21:22

Pozdravljene!
Z vami bi rada delila svojo izkušnjo z nosečnostjo in epilepsijo. Zdi se mi, da je včasih dobro slišati tudi dobre izkušnje bolnikov z epilepsijo.
Za preprečevanje epileptičnih napadov jemljem Lamictal. Zdravilo mi uspešno preprečuje napade že 5 let.

Po posvetu s svojim nevrologom sem se odločila, da poskusim zanositi. Med nosečnostjo so mi merili koncentracijo Lamictala v krvi in mi določili potrebno koncentracijo zdravila.

Posvetovala sem se tudi z ginekologinjo, ki mi je predpisala Folacin. Lamictal lahko vpliva na vrednost folne kisline v telesu, zato je potrebno dodajanje večje količine folne kisline pred in med nosečnostjo.

Rodila sem zdravega dojenčka. Tako je klub epilepsiji možno roditi zdravega otroka. Zdi pa se mi pomembno, da se o tem posvetuješ z nevrologom in ginekologom.

Lep pozdrav, Anja
anja8
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 14 feb 2022, 22:53


Vrni se na Diskusija o Epilepsiji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov

cron